Fransa, 2030 da içten yanmalı motorun yasaklanmasını karar altına aldı.

AB'ye üye pek çok hükümet açısından da en hassas plan: Gelecekte, benzin ve ısıtma enerjisi yeni bir emisyon ticaret planına dahil edilecek.

Fiyatlar önümüzdeki yıllarda istikrarlı bir şekilde artacak. Bu, Almanya'nın zorladığı bir adım, çünkü iklim koruması açısından geride kalan güney ve doğu Avrupa ülkelerinden eskisinden daha fazla talepte bulunacak. Orta ve Doğu Avrupa'daki etkilenen hükümetler, enerji yoksulluğu, sosyal gerilimler ve protestolardan korkuyor. Fransa'da bundan iki yıl önce yaşanan sarı yelekli gösterileri bir uyarı örneği teşkil ediyor. Aylarca süren protestolar, Fransız enerji geçişine ve yüksek yakıt fiyatlarına yönelikti. Sonunda  Fransa Başkani Emmanuel Macron'u benzin fiyat artışını tersine çevirmeye zorladılar. Çünkü Fransız eyaletinin orta ve alt sınıfları artık eko vergi ile çalışma gezisini karşılayamazdı.

Doğu Avrupa'da çok daha kötüsünden korkuluyor. Örneğin Polonya, iklim hedeflerine ulaşmak istiyorsa ekonomisini temelden yeniden organize etmek zorunda. Polonya Avrupa'nın kömür ülkesidir - enerjisinin yüzde 70'inden fazlası hammaddeden gelir. Kömür öncelikle ülkenin güneyinde çıkarılıyor; büyük enerji santralleri ülkedeki sanayiye ve hanelere ucuz elektrik sağlıyor. Hatta birçok insan daha ucuz, genellikle özellikle kirli kömürle ısıtır. Sektörde on binlerce insan çalışıyor. Ancak önümüzdeki birkaç yıl içinde ülkedeki bazı elektrik santrallerinin devre dışı kalması bekleniyor.

2040 yılına kadar Polonya, enerji karışımında kömürün payını yüzde 70'ten yüzde 11'e düşürmek istiyor. Polonya hükümeti şimdi ikili bir zorlukla karşı karşıya: enerji endüstrisini diğer AB üyelerinden daha hızlı ve daha radikal bir şekilde dönüştürmesi gerekiyor. Aynı zamanda, bazılarını sadece bunu yapmamayı umarak seçtiği takipçilerini de yanında götürmek zorundadır. Hükümet sadece yenilenebilir enerjilere bel bağlamakla kalmıyor, aynı zamanda doğal gaz ağını da genişletiyor ve Polonya-Norveç boru hattı "Baltık Borusu"nu gelecek yıl işletmeye almayı ve nükleer enerjiye geçmeyi planlıyor. Altı reaktörlü en az iki nükleer santral 2033'ten itibaren devreye girecek. Yatırım hacmi 30 milyar euro. Bu tür bir iklim politikasının komşu Almanya'da onaylanması pek olası değildir. Aslında, AB üye ülkeleri, iklim değişikliğine karşı mücadelede gaz ve nükleer enerjinin cephaneliğin bir parçası olup olmadığını ve ne ölçüde olması gerektiğini yıllardır tartışıyorlar.

Örneğin Fransa için daha ucuz nükleer enerji bunlardan biri - özellikle de Emmanuel Macron sarı yeleklilerin protestolarından Fransızların çok fazla iklim koruması yapmasını beklememesi gerektiğini öğrendiğinden beri. Bir çile korkusu tecrübesi, iklim korumasının zengin AB ülkeleri için bile bir asit testi olabileceğini gösteriyor.

20 Temmuz'da, aylarca süren tartışmaların ardından Fransız parlamentosu yeni “İklim ve Dayanıklılık Yasasını” kabul etti. Çevre Bakanı Barbara Pompili'nin ihtiyatlı bir şekilde belirttiği gibi, Fransa'nın 2030 yılına kadar CO2 emisyonlarında yüzde 40'lık bir azalmaya “gidiyor” olmasını sağlamayı amaçlıyor. Bazı durumlarda, Fransa bir Avrupa öncüsü haline geliyor. Gideceğiniz yere trenle iki buçuk saat içinde varmanız mümkünse iç hat uçuşları yakında belki de yasaklanacak. Apartman kiracıları için ısı yalıtımı düzenlemeleri sıkılaştırılacak ve fosil yakıtlar veya SUV'lar için reklamlar da muhtemelen yasaklanacak.