İsrail'in Gazze Şeridi'nde 13 bin çalışanı bulunan UNRWA personelinden 12'sinin 7 Ekim'deki Hamas saldırılarına karıştığına ilişkin iddiaları sonrası, İsviçre, İtalya, Kanada, Finlandiya, Avustralya, İngiltere, Hollanda, ABD ve Fransa, UNRWA'ya yönelik finansal desteğini geçici süreyle durdurma kararı aldıklarını açıklamıştı.

Yahudilerin Sesi konuya yönelik çok daha ayrıntılı yazılar aktarıyor iki gündür. İşte kısaca özeti:

“Cumartesi günü ABD, BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) fon sağlamayı derhal geçerli olmak üzere durdurdu ve bunu İngiltere, Almanya, Kanada, Avustralya, Hollanda, Finlandiya, İsviçre ve İtalya'nın da aralarında bulunduğu diğer birçok ülke izledi. .

Bu karara gerekçe olaraksa 7 Ekim'de İsrail'de düzenlenen Hamas saldırısında 12 UNRWA çalışanının da yer aldığı yönündeki suçlama gösterildi. Ancak şu ana kadar iddialara dair somut bir delil görünmüyor. Avustralyalı-İsrailli diplomat Mark Regev, UNRWA okullarındaki öğretmenlerin 7 Ekim saldırılarını “açıkça kutladıklarına” dair bilgiler bulunduğunu söyledi ve İsrailli bir rehinenin serbest bırakıldıktan sonra “UNRWA için çalışan biri tarafından rehin tutulduğu" ifadesini aktardı. “ Ancak şu ana kadar bu konuda kesin bir delil ortaya konmadı.

1949 yılında kurulan yardım kuruluşu UNRWA, Gazze Şeridi'nde faaliyet gösteren en büyük BM kuruluşudur. Gazze Şeridi'ndeki ve aynı zamanda Batı Şeria, Lübnan, Suriye ve Ürdün'deki Filistinlilere sağlık, eğitim ve diğer insani yardımlar sağlıyor. UNRWA'nın yalnızca Gazze'de 13.000 çalışanı var.

UNRWA'nın tepkileri

BM yardım kuruluşu başkanı, kararın "toplu bir ceza" olduğunu söylerken, BM şefi Antonio Guterres bağışçı ülkelere Gazze Şeridi'ne acil ihtiyaç duyulan yardımı sürdürmeleri çağrısında bulundu.

13.000 çalışandan sadece 12'sine (%0,09'a tekabül ediyor) yönelik şüpheler nedeniyle, şu anda varlığı 2 milyon insanın hayatının bağlı olduğu (yaklaşık yarısı) bir insani yardım kuruluşunun tamamı kapatılacak. Kıtlık ve soykırımla karşı karşıya kalan ve Uluslararası Adalet Divanı'nın Cuma günü korunmasına karar verdiği çocukların (çocukların) karşı karşıya kaldığı bu durum benzeri görülmemiş bir süreç.

UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini, Gazze Şeridi'nde “kıtlık” tehdidinin mevcut olması nedeniyle karar karşısında şoke olduğunu söyledi. Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırmasına (IPC) göre, dünya çapında şu anda yaşamı tehdit eden açlık (Aşama 5) riski altında olan 600.000 kişiden %95'i Gazze Şeridi'nde yaşıyor. Gazze Şeridi, yaklaşık dört aydır aralıksız İsrail bombardımanıyla harap edilmekte; 26.000'den fazla insan öldü ve binlerce kişi hâlâ enkaz altında kaldı.

Gazze'deki 13.000 çalışanıyla faaliyet gösteren bu Mülteci Örgütü, 21. yüzyılın en büyük insani felaketinin ortasında, Gazze Şeridi halkını destekleyen ve hayatta tutan en önemli kuruluştur. Lazzarini, kuşatma altındaki bölgedeki 2,3 milyon insanın 2 milyondan fazlasının şu anda yiyecek ve barınma da dahil olmak üzere “minimum hayatta kalma” sınırını korumak için dahi UNRWA'ya güvendiğini söyledi. Bu cankurtaran halatının her an çökebileceği konusunda uyarıda bulundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de Pazar günü donör ülkelere Gazze Şeridi'ndeki BM yardım kuruluşunu desteklemeye devam etmeleri çağrısında bulundu. Guterres, "Hizmet ettikleri çaresiz nüfusun acil ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor" dedi.

BBC'ye konuşan örgütün eski baş sözcüsü Christopher Gunness, UNRWA'ya yapılan yardımın askıya alınmasının tamamen orantısız olduğunu ve Gazze'de yalnızca daha fazla acıya yol açabileceğini söyledi. Gunness, UNRWA'nın, henüz iç soruşturma tamamlanmadan suçlanan personeli işten çıkararak sıfır tolerans politikasını gösterdiğine inanıyor.

“Bir milyon yerinden edilmiş insan şu anda UNRWA binalarının içinde ve çevresinde barınıyor. Bu karardan zarar görecek olan bu insanlar olacaktır" diyen Gunness şunları ekledi: "Batılı hükümetlerin bölgesel bir yangını kontrol altına almaya çalıştığı bir dönemde UNRWA hizmetlerinin kesilmesi bölgeyi istikrarsızlaştıracaktır."

BM şefine göre, suçlanan 12 UNRWA çalışanından dokuzu işten çıkarıldı. Bunlardan birinin hayatını kaybettiğini, diğer ikisinin kimliğinin ise henüz belirlenemediğini ifade etti.

BM iddiaları araştırdığını söylese de İsrail, BM kurumuna yönelik saldırılarını sürdürdü. Dışişleri Bakanı Israel Katz Cumartesi günü Lazzarini'nin istifasını istedi. İsrail aylardır defalarca BM'ye ve genel olarak kurumlarına ve temsilcilerine karşı kampanya yürütüyor. Bu sürekli saldırı kampanyaları, BM'nin İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki askeri eylemlerine yönelik sert eleştirisinin ardından geldi. BM'nin “Yahudi karşıtı” olduğu ve “tarafsız olmadığı” yönünde haftalardır suçlama yapılıyor. BM çalışanlarının yanı sıra BM veya UNRWA tarafından işletilen okullar ve mülteci barınakları aylardır İsrail ordusu tarafından defalarca saldırıya uğradı ve kasıtlı olarak bombalandı.

Guterres, "Hükümetlerin endişelerini anlıyorum - ben de bu iddialar karşısında dehşete düştüm - ve en azından UNRWA'nın çalışmalarının sürekliliğini sağlamak için katkılarını askıya alan hükümetlere şiddetle çağrıda bulunuyorum" dedi.

AB ülkeleri aynı fikirde değil

Almanya, UNRWA'ya yaptığı ödemeleri askıya alacağını hemen açıklarken, diğer Avrupa ülkeleri daha temkinli davrandı. Norveç ve İrlanda, UNRWA'yı finanse etmeye devam etme kararı aldı.

Avrupa Birliği'nin dış politika şefi Josep Borrell, bloğun 27 üyesinin "tam ve kapsamlı soruşturmanın sonuçlarına dayanarak sonraki adımları değerlendireceğini ve bundan dersler çıkaracağını" söyledi.