Bu yazımda toplumda çok önemli bir konu olan Almanya da aile içi şiddeti üzerine yazacağım.

Almanya'nın eyaletlerinde aile içi şiddette son zamanlarda büyük bir artış olmuştur. Aile içi şiddetin sebepleri karmaşık gibi görünse de uzmanlar, korona salgının sonuçlarının kilit sebeplerden biri olduğunu söylüyor. Diğer bir sebep olarak da son yıllarda sosyal medyanın aile içi şiddeti etkilediği söyleniyor.

Almanya'da her üç genç erkekten biri kadına yönelik şiddeti kabul ediyor.

Çok düşündürücü sonuçlara sahip bir anket: Almanya'da 18 ila 35 yaş arasındaki genç erkeklerin üçte biri, partnerleriyle tartışırken "tokat " atmayı kabul edilebiliyorlar.

Toplumda var olan eş cinselleri ve Bi cinselleri aşağılayıcı tavır alabilenlerin de sayıları oldukça yüksek.

Ankete katılanların yüzde 52'si, kadınların ağırlıklı olarak ev işleriyle ilgilenebilmesi için yeterli parayı kazanmadaki rollerini görüyor.

Erkeğin aileyi geçindirmesi için çalışması, kadının ev hanımlığı yapmasını ve evde çocuk bakıp ev işleri ile ilgilenmesini ön görüyorlar.

Welt am Sonntag tarafından 16 federal eyaletin içişleri bakanlıkları ve eyalet kriminal soruşturma ofislerinde yapılan araştırmanın sonucu çok vahim. Polisler tarafından ülke çapında 179.179 şiddete maruz kalan kurban kaydedilirmiştir.

Bu, 2021 yılına göre yüzde 9,3'lük bir artış demektir.

Şiddetin kimler tarafından yapıldığı şöyle tespit ediliyor: Eşleri veya ayrıldığı eski eşi ve de aile bireyleri tarafından...

Şiddete maruz kalanların üçte ikisi kadın olduğu belirlenmiştir.

Şiddete maruz kalanlardan polise bildirilmeye cesaret edemeyenler ve dışarıya sızmasın mantığı ile hareket edenlerin sayısında artış olduğuna vurgu yapılıyor.

Aile içi şiddet konusu, Federal eyaletler karşılaştırıldığında, Saarland yüzde 19,7 (3178 kurban ile en yüksek artışı kaydetmiştir.

Bunları Thüringen 18,1,  /3.812 kişi şiddete maruz kalınmıştır.

Baden-Württemberg 13,1, / 14.969 kişi şiddete maruz kalan.

Şiddete maruz kalanların, yalnızca Bremen eyaletinde biraz düştüğü yüzde 13,6, /2615 olarak tespit edilmiştir. Federal eyaletin en kalabalık nüfusu olan Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde 37.141 kişi şiddete maruz kalan ile kurban sayısında yüzde 8,5 artış olmuştur.  Orada aile içi şiddette fiziksel yaralanma sayısının beş yıllık bir karşılaştırmada yüzde 26,2 artmasıyla dikkat çeken Toplam 15 federal eyalet önemli ölçüde daha fazla aile içi şiddetin olduğu tespit edilmiştir.

Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletin İçişleri Bakanı Herbert Reul (CDU) : Ekonomik krizler Fiat artışı karşında insanlar yoksullaşıyor. Sosyal konumu değişen aileler içinde giderek şiddetin de buna paralel olarak artabileceğini" belirtmiştir.

Aile içi şiddet cinayet, adam öldürme, saldırı, tecavüz ve özgürlükten yoksun bırakmayı içeriyor.

Welt am Sonntag'ı, bu faillerin şiddetli saldırılardan sonra şiddete baş vuran evden atılmalıdır. Bunların geri dönmemesi için polis kontroluna tabi olarak kontrol edilmesinin daha doğru olacağını söylüyor.

Çünkü aile içi şiddet toplumda özel bir mesele değil, bir ciddi sosyal sorun. “Şiddet" sadece dayak veya tacizle başlamaz: Aynı zamanda rahatsızlık yaratarak yani psikolojik olarak da şiddet yapıla biliniyor.

Alman Caritas Derneği Başkanı Eva Maria Welskop-Deffaa, şiddetin artmasından korona salgını sonrasını sorumlu tutuyor. “Açıkçası, Corona yıllarının arkada büyük bir boşluk bırakmıştır. Yoksullaşan aileler, maddi, sağlık ve gelecek açısından, aile içi şiddete başvurabiliyorlar.' dedi

Aile içi şiddet, toplumda acı verici bir şekilde etki yaratmaya devam eden çatışma modellerini ortaya çıkarttı.

Diakonie'deki sosyal politika başkanı Maria Löhei de: 'Aile içi şiddetin korkutucu bir şekilde yükselişi ve kadınların bu durum karşısında kendilerini ezdirmemek için polise başvuruşu ile şiddeti gün ışığına çıkartılıyor' dedi.

Araştırmalar da aile içi şiddet genel olarak ele alındığı için, Almanlar ile göçmen aileleri ayrı kategoriler içinde değerlendirilmemiştir. Şiddetin göçmen ailerinin içinde çok daha yüksek olabileceği tahmin ediliyor.

Şiddetin her türlüsü insan değerlerine ve onuruna darbe indirdiği için şiddetle kınanmalıdır.