2022 yılını geride bırakırken, bu yazımda bir sene içinde dünyada, Avrupa'da ve Türkiye'de yaşanan bazı önemli olaylara değineceğim.

2022'de Korona canavarı, insanların günlük yaşamını olumsuz etkilemeye devam etti, pek çok insanın da yaşamlarının adeta bir parçası oldu. Bu hastalık dünyada çok sayıda insanın ölümüne sebep olmaya devam ederken, geride kalan insanların da yaşamlarını perişan etti.

İlk zamanlar Çin'den dünyaya yayıldığı ileri sürülen Korona ile ilgili 2 sene boyunca Çin'den ses çıkmazken, Çin yeniden büyük bir Korona salgınının pençesine düşmüş durumda, ülkeden çok sayıda insanın ölüm haberi geliyor.

Ayrıca bu illet hastalık, insanların günlük yaşamlarını altüst ederken, dünyada ve Avrupa'da da büyük ekonomik kirizlere sebep oldu.

İngiltere, Brexit oylaması sonucu AB üyeliğine son verirken, dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Korona'ya yakalanmasına rağmen bir partiye katılarak eğlenmesinin ortaya çıkmasının ardından, istifa etmek zorunda kaldı.

ABD'de Donald Trump seçimi kaybedince seçimlerde hile yapıldığını ileri sürerek taraftarlarını kışkırttı ve Beyaz Sarayı basmalarına neden oldu. Çok sayıda Trump taraftarı tutuklanarak cezaevine gönderilirken, Trump hakkındaki soruşturma ise devam ediyor.

ABD'de seçimi kazanan Demokratlarin adayı Joe Biden ise, ABD'nin Trump döneminde zedelenen uluslararası diplomatik itibarını düzeltmeye çalışıyor.

Afganistan'da yıllar sonra Taliban yönetimi ele aldı, böylece Afganistan'da bulunan yabancı askerler ve NATO ülkeyi terketmek zorunda kaldı. Afganistan'da Taliban'ın başa gelmesiyle birlikte çok sayıda Afganlı, Irak'lı ve Suriyeli ile birlikte Avrupa'ya sığınmacı olarak gelmek zorunda bırakıldı. Taliban ayrıca Afganistan'da kadınların üniversiteye gitmelerini yasaklayarak, kadın düşmanı bir politika uygulamaya başladı.

İran'da 22 yaşındaki Kürt kökenli Mahsa Amini, ahlak polisleri tarafından başörtüsünü yanlış taktığı ve saçı göründüğü iddiasıyla dövülerek öldürüldü. Bu olayın ardından tüm ilerici güçler, İran'da ve tüm dünyada protesto gösterileri düzenledi. İran'da molla rejiminin şiddeti sonucu ise 500'e yakın kişi hayatını kaybetti, birçok protestocu genç ise idam edildi.

Federal Almanya'da 16 yıllık Merkel dönemi son bularak SPD, Yeşiller ve FDP koalisyon hükümeti kuruldu, seçimlerden karlı çıkan Olaf Scholz (SPD), Başbakan oldu.

Federal hükümetin göçmen azınlıklar için çifte vatandaşlık önerisi CDU/CSU tarafından bloke edilmeye devam ediliyor.

Yine Almanya'da sosyal yardım parasının adı olan Harz VI'nin ismi değiştirilerek Bürgergeld (Vatandaş Parası) olarak kabul edildi, yalnız yaşayanlar için ayda verilen 449 Euro 502 Euro'ya yükseltildi.

Federal hükümet ayrıca üç aylık bir dönem için 9 Euroluk abonman bilet uygulaması yaptı. Şimdi de bu bileti ayda 49 Euro olarak 1 Ocak 2023'den itibaren dveam ettirmeyi kararlaştırdı. Öte yandan çalışanlar için bir defaya mahsus 300 Euro ödeme yapıldı.

Avrupa'da hiç kimsenin aklına gelmeyecek bir zamanda, Rusya-Ukranya savaşı başladı. Savaş Ukrayna'ya büyük zarar verirken çok sayıda sivil ve asker hayatını kaybetti. Rusya bazı Ukrayna şehirlerini işgal etti, sonra işgal ettiği bazı şehirlerden çekilmek zorunda kaldı.

Çok sayıda Ukraynalı ülkesini terketmek zorunda kaldı, şu anda toplamda 7 milyon Ukraynalı Avrupa ülkelerine sığındı. Savaş devam ettiği sürece sivil can kaybı artıyor, çok sayıda sivil ise ülkesini terketmeye devam ediyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı karşısında ABD ve AB Ukrayna saflarında yer alırken, Rusya'ya ambargo uygulanmaya başlandı. Ambargo nedeniyle Rusya'dan Avrupa'ya gaz sevkiyatı durdu, bu durum Avrupa ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülkede ekonomik krizlere neden oldu. Almanya'da çok sayıda işyeri kapanırken, işsizlik de artmaya başladı.

Bir başka sorun olarak Almanya'da Reichsbürger (İmparatorluk vatandaşları) adlı bir grup örgütlenerek Federal Parlamentoyu basmak için hazırlık yaptığı ortaya çıktı. 25 örgüt mensubu tutuklandı.

Türkiye açısından ise, ekonomi pekde iç açıcı değildi. Enflasyon yüzde 80'lerin üzerine çıkarken, hayat pahalılığı kitleleri tehdit etmeye devam ediyor.

Ayrıca Türkiye'de kadınlara karşı AKP-MHP rejimi döneminde şiddet olaylarında da artışlar yaşanmaya devam etti. Pek çok kadın şiddete maruz kalırken, pek çok kadın da öldürüldü, kız çocukları ise çok küçük yaşlarda evlendirilerek hayatları zindan ediliyor.

Bunu altında yatan nedenlerden biri ise Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Sözleşmesinden çekilmesidir. Bu şekilde bu sözleşmeden çekilerek, tek adam diktatörlüğü anlayışı ile kadın düşmanlığına devam etmektedir. Öte yandan CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na siyasi yasak getirilirken, İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na ise 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi, şimdi İmamoğlu siyasi yasaklı ilan edilmek üzere. Karar henüz onanmasa da, AKP-MHP rejiminin İstanbul seçimlerini kaybedişlerini hala kabulenemedikleri ortada.

Şu anda Türkiye'ye izine gitmiş olan 120 kişinin bir kısmının tutukluluğu devam ediyor, bir kısmına ise ülkeden çıkış yasağı getirildi.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini ise İsveç'e sığınan politik sığınmacıları geri vermemesi nedeniyle onaylamıyor. Ancak buna rağmen İsveç demokrasisini ayaklar altına alarak Mahmut Tat'ı Türkiye'ye iade etti ve tutuklanmasına neden oldu.

Türkiye'nin, Suriye ve Irak'ta kitle imha silahları kullandığı iddiaları kamuoyuna yansıdı. İran, Irak ve Suriye'de Türkiye Kürt katliamı yaparken, AB ülkeleri ve politikacıları adeta ölçülü oranda Kürtleri öldürün diyorlar.

İnsan haklarının ayaklar altına alınmasına gözyuman AB politikacıları, resmen ve açık olarak Kürtlere karşı Türkiye'nin yaptığı katliama sessiz kalarak destek veriyorlar.

Katar'ın dünya kupasını düzenlemesi için bazı Avrupa Parlamenterlerinin yine Katar tarafından satın alınması da 2022 gündemindeydi. Katar'da oynanan Dünya Futbol Şampiyonası'nı ise Arjantin kazandı.

2022'deki önemli olayları kısaca hatırlatmaya çalıştım. Tüm okurların yeni yılını içtenlikle kutlar, yeni yılın barış, huzur ve sağlık getirmesini dilerim.