Demlikten çay gün ile demlenmiş

Rüzgâr emekten yana

Bulut bugün pamuk

Ve ben sevdiğimle vermişim baş başa

Özgürlüğün Türküsü nefes olmuş ıslığıma

Gök kuşağının tüm renkleri türkümde

Kızıldır lav gibi yanardağ yüreğim

Sevda bugün gök kuşağı

Doruklarında gök kuşağının aşk ve kavga”

Bu yukardaki dizeler Özgür Metin Demirel’in ”SEVDİĞİME” başlıklı şiirinden alıntıdır. Belli ki eşine yazmış. İçimizde en genç olan yazar, çevirmen ve şairdir. Hani halk arasından derler “ Boynuz kulağı geçer” gerçekten öyle yeğenim Özgür Metin Demirel oldukça başarılı yürüyor edebiyat yolunda. Zaten Fakir Baykurt hocamızın tüm çabası bu Avrupa ülkelerinden doğan, büyüyen çok dilli, çok kültürlü gençleri edebiyatımıza kazandırmaktı. ATYG’de Fakir Baykurt Hocamızda miras aldığı çalışmalarını bu amaçla sürdürüyor.

ATYG adına başta Kemal Yalçın olmak üzere Mevlüt Asar, Helmut Lutz, Nevin Lutz arkadaşlarımızın büyük emekler vererek yayınladığı "Yürekten Yüreğe Şiir Seçkisi" meyvesini veriyor. Köln'de Fakir Baykurt’un vefatına kadar yürüttüğü Almanya - NRW Eyaletinde yaşayan Türkiyeli yazarlar çalışma Girişimi“ adını Avrupa‘da Yaşayan Türkiyeli Yazarlar Çalışma Girişimi olarak adını değiştirerek çalışmalarını sürdürdü. Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika başta olmak üzere birçok ülkede bulunan Fakir Baykurt döneminde de yazın çalışmalarına katılan 40 civarında arkadaşlar gönüllü olarak biraraya geldi ve bu girişimin sözcüsü olarak öğretmen Şair - yazar Mevlüt Asarı seçildi. Bu yazarlar girişimi şartlara uygun olarak her yıl üç veya dört hafta sonu bir araya geliyor. Bu üç günlük buluşma bir nevi bir yazın atölyesi halinde yürüyor.

Yazarlar ve diğer sanat alanlarında ürün veren dostlarla bir dayanışma yürütüyor. Üyeleri bulunan ülkelerde ki üyeler yaşadığı bölgelerde de buluşma, kültür günleri hazırlıyor ve zamanı olanlar bu etkinlikleri katılıyor bu ülkelerdeki kültür birikimlerini görme, yararlanma olanağı buluyorlar.

ATYG’nin yayınladığı “Yürekten Yüreğe Şiir Seçkisi“ni tanıtmak amacıyla etkinliği ATYG yönetiminde bulunan sevgili öğretmen yazar Şakir Bilgin DTVK - Deutsch-Türkische Verein Köln e.V. ile birlikte organize etti. Bu seçki kitabında yer alan yazar arkadaşlardan Köln Kentine en yakın ikamet eden Mevlüt Asar, Cahide Özer, Yüksel Yenice-Çağlar, Özgür Metin Demirel, Gani Cansever, Kemal Yalçın, Molla Demirel, Kazım Güzel’i bu kitapta yer alan şiirlerinden okumalarını organize etti.

Etkinliğin açılışında ATYG’nin öyküsünü kısaca Mevlüt Asar anlattı. DTVK adına, Yönetim Kurulu Başkanı Franz Legewie konukları ve yazarları selamladı. İki dili edebiyatın ve farklı kültürlerin birlikte yaşamasının yararları üzerinde durdu.

Gerçekten iki dilli olmanın yararlarını ve önemini bu etkinlik bir kez daha kanıtladı. Konuk Almanlar kitap standına ve biz şairlerin yanına gelerek kutladılar. Bu tür etkinliklerin daha sık yapılması gerektiğini vurguladılar. Beni en çok sevindirende Alman edebiyatseverlerden çalışmalarımızın başarılarını kutlamaları oldu. Kitapları da Türkiyelilerden çok Alman şiir severler satın aldı.

Radyo Kaktus Münster eV. un timi bu etkinlikte okunan şiirleri kayıt etti. Mevlüt Asar ile Franz Legewie bir söyleşi yaptı. Bunlar önümüzdeki günlerde Antene Münster‘de radyo yayını ve NRWision TV’de’de canlı olarak yayınlanacaktır. Ayrıca Radio Kaktus Münster sayfalarında, Youtube ‘da da görmek, okumak, izlemek mümkündür.

Bu etkinliğe emeği geçen tüm arkadaşlara yürekten teşekkür ediyorum.