Çocukların birden fazla dil öğrenerek büyümesi, onlarda daha ince bir dil duygusu geliştirir.

Çok dilli eğitim alan küçük çocuklar, genellikle yerel dillerini öğrenmeyi kolay bulurlar. Ayrıca çevredeki bir veya daha fazla kişi tarafından konuşulan ikinci bir dile de kolaylıkla uyum sağlarlar. Çok dilli eğitimin, yaşam için çok büyük bir değeri vardır.

Küçük çocuklar, öğrendikleri şeyleri unutmazlar.

Hayatın ilerleyen dönemlerinde, çevrelerinde konuşulan-duydukları bu ikinci veya üçüncü dili çok az veya hiç kullanmasalar bile, bu dilin temel yapısı hafızalarında kalır.

Birkaç dille büyüyen bir çocuk, aynı zamanda daha ince bir dil duygusu içinde olur.

Bu, daha sonra başka bir dil öğrenme alışkanlığını da beraberinde getirebilir ve başka bir dil öğrenmeyi kolaylaştırır.

Böylelikle, kültürel farklılıkların anlaşılması da desteklenmiş olur. Çünkü bir dilin kelime yapısı ve grameri, her zaman o dilin kültürel geçmişini yansıtır.

Teorik olarak, çocuğun erken yaşlardan itibaren birkaç dil konuşması bir avantaj olabilir.

Ancak bunları karıştırırsa, yanlış konuşursa veya anadilinden başka bir dile daha fazla aşina olursa, işte bu bir sorun yaratabilir.

Yakın çevredeki insanların-aile bireylerinin, çocuğun anadili olarak öğrenmesi gereken bir dili konuşma dili olarak tercih etmesi, temel bir gerekliliktir.

Çocukla sürekli iletişim halinde olan aile bireylerinden her biri, onunla sürekli aynı dille iletişim kurmalıdır.

Böylece çocuk, özellikle onlar için bir his geliştirebilir ve onların konuştuklarına daha rahat konsantre olabilir.

Bu, farklı dilleri karıştırma riskini de azaltır. Bununla birlikte, yürüme çağında olan çocuk bir dili yanlış öğrenirse, bu hataları daha sonra düzeltmek çok daha zor olabilir.

Bu nedenle, çocukla sürekli iletişim içerisinde olan her birey, konuşmayı tercih ettiği dili itinalı bir şekilde kullanmalıdır.

Dört ila beş yaş arasındaki çocuklar, bir dil öğrenmek için ideal ön koşullara sahiptir. Bunu zihinsel olarak kavrama yeteneğine sahiptir.

Bu nedenle, çocuğunuzu erken yaşlardan itibaren iki dilli olarak yetiştirmeniz tavsiye edilir.

Beyin daha sonra, daha baştan itibaren, gerekirse bu dillerin arasında bir geçiş yapabileceği iki devre geliştirir.

Okul çağından itibaren ise, bu öğrenme süreci sürekli olarak değişir.

Bu aşamada çocuk, kelime öğrenmek için anadil ile karşılaştırma yaptığı bir aşama içerisindedir. Ve dilbilgisine hakim olmak için, dilin yapısını da öğrenmeye başlar.

İki dilli eğitimde, aile farklı diller konuşuyorsa veya resmi dil anadilleri değilse, iki dilli eğitim her zaman iyi bir seçenektir. Örneğin, büyükanne ve büyükbabalar resmi dili konuşamasalar bile, bir çocuk iki dilde yetiştirilebilir.

Çocuk resmi dil dışındaki bir dili daha öğrenebilirse, problemli olan yönler en geç okul çağında çözümlenmeye başlar.

Anaokulu çağında, resmi eğitim dili eğitimciler tarafından hatasız olarak öğretilebilir ve diğer çocuklarla ilgilenmek de buna katkıda bulunur. Çocuğun iki dilli olarak büyütülümesini veya çocuğun yalnızca tek bir dilde iletişim kurmayıp, iki dilde de iletişim kurarak büyümesini istiyorsanız, çok dilli veya yabancı bir dil eğitimi veren bir anaokuluna da gönderebilirsiniz.

Çok dilli eğitim, önce başarı şansını ve sonrasında da kariyer olanaklarını arttırır.

İki dilde büyüyen çocuklar, genellikle bir şeye daha iyi konsantre olabilir ve farklı görevler arasında zihinsel olarak geçiş yapabilir.

İki dilli öğrenim, dikkati kontrol etme yeteneğini de geliştirir.

Bir çocuğun birden fazla dili dinlemesi ve genellikle taklit yoluyla öğrenmesi kolaydır.

Örneğin; bir ailedeki ebeveynlerden birinin anadili Türkçe, diğerinin Almanca ise; ebeveynlerden herbiri, çocukla sürekli kendi anadillerinde iletişim kurarsa çok iyi olur.

Çocuk daha sonra diğer çocuklarla etkileşime girerek ve konuşulduğu herhangi bir günlük durumda, resmi dili de öğrenir.

Şunlara her zaman dikkat edilmelidir: Çevrenizdeki insanların dil seviyesi, çocuğun dil gelişimini ve ifade gücünü etkiler.

Bu nedenle, ebeveynler resmi dili tam olarak öğrenememişlerse, çocukla kendi anadilleriyle iletişim kurmaları daha avantajlıdır.

Çok dillilik ile ilgili sorunlar:

İki dille büyüyen bir çocuk sadece birkaç dil öğrenmekle kalmaz, aynı zamanda bunları ayırt etmek zorunda da kalır. Bunları ayırdetme aşaması, çocuk açısından bazı sorunlar yaratabilir.

Ebeveynler onunla bazen şu dilde, bazen de öteki dilde konuşurlarsa, yani çocukla istikrarsız bir iletişim içerisindelerse; bu durum çocuk açısından büyük zorluklar yaratabilir. Çocuk; dilleri ayırdetme aşamasında sağlıklı bir geçiş yapmakta zorlanabilir.