Eğitimsiz gençler toplumda şimdiden sorun olduğu gibi, gelecek yıllarda da sorun giderek büyüyebilir.  Hatta sorunlar gelecek yıllarda yaşamı tehdit eder hale gelebilir.

Çeşitli araştırma kuruluşlarına göre, Almanya'da 2 milyondan fazla genç zor şartlar altında ve hala meslek sahibi değil, aradığı halde iş bulmakta da zorlanıyor.

Eğitimi olmayan gençlerin yüzde 16,1'i lise diplomasına sahip.

Öte yandan işverenlerin de kalifiye işçi sıkıntısı çektikleri sık sık basına yansımaktadır.

Bu şekilde devam ederse, gelecek yıllarda da bu sayının daha da artacağı kesin.

Birçok araştırmaya göre hala eğitimini tamamlamamış 20-34 yaşları arasında 2,2 milyon genç bulunmaktadır.

Alman Sendikalar Birliği (DGB) 20-34 yaş grupları ile ilgili yeni bir araştırma yayınladı. DGB'nin eğitim politikası ve eğitim çalışmaları bölümü başkanı Matthias Anbuhl; bu kişilerin bir meslek sahibi olmadıkları gibi ayrıca uygun iş bulmakta da çok zorlanıyorlar tespitini yaptı.

DGB temsilcileri on yıldan fazla bir süredir meslek eğitim sisteminde büyük bir boşluk olduğuna dikkat çekerek şunları söylediler:

Daha iki milyondan fazla genç, meslek öğrenememiştir. Bu sorun görmemezlikten gelinemez!

Bu sorun ileriki yıllarda daha da büyüyerek toplumda büyük yaralar açabilecektir. 20 -34 aralığında ki yaş grubunun yaklaşık yüzde 15'i, tüm eğitim çalışmalarına rağmen, giderek büyük bir düşüş yaşayacaktır.  

İş dünyasında her zamankinden daha yüksek niteliklere doğru bir eğitim uygulanmadığı sürece, gençlerin sorunu toplumda büyüyecektir.

Vasıfsız kişilerin gelecekte iş gücü piyasasında kalıcı olarak kalması, giderek toplumda yaşamı daha zor hale getirecektir.

Problemler ve zorlukların tahlili belli olduğu için tüm dikkatleri bu insanlara odaklayarak sorunun çözümü için çaba göstermek gerekir. 

Eğitimsiz insan grubuna hangi politikalar ve önlemler yardımcı olabilir ki?

Düşünün, Mesleki eğitim olmadan, günümüz koşularında gençler, nerede ve nasıl iş bulabilirler ki?

Matthias Anbuhl: Profesyonel niteliklerde meslek sahibi olmayan gençlerin, iş piyasasında iş bulmalarının çok zayıf olduğuna vurgu yaptı.

Meslek  eğitimi olmayan 2,2 milyon gençten sadece 1,2 milyonu istihdam edilmektedir. Genç vasıfsız işçiler iş bulmayı başarırlarsa, güvencesiz istihdamdan genellikle ortalamanın üzerinde etkilenirler.

Meslek öğrenmeyen gençler kısa vadeli ayak işlerinde çalışma imkanları olabilir fakat gelecek yıllarda bunu da bulamayabilirler.

Meslek öğrenmeyen gençler arasında 20 ile 34 yaş arasındaki vasıfsızların % 17,7'sı marjinal istihdamda çalışmaktadır.

Mesleki eğitimi olmayan gençler ise sadece % 5,4'tür. Güvencesiz koşullarda yaşama riski altındadırlar.

Mesleki eğitim almayan bir gencin, ilerisi için hiçbir kariyer imkânı olamayacağı gibi iş bulma imkânı da olmayacaktır.   .

Bu şartlarda meslek öğrenemeyen gençlerin sayısı çoğalacak ve ekonomide vasıfsız işçi ihtiyacının düşmeye devam edeceği ön görülüyor.

Gençlerin okuldan eğitime geçişi, şu an da dahi bir sorun! Gelecek yıllarda eğer önlem alınmazsa bu sorun, giderek daha da artacaktır.

Gençler içinde, Geçerli Meslek Yeterliliği olmayan 1,8 milyon gencin okul bitirme sertifikasına sahip olduğu da bir gerçektir.  

Şunu açıkça söylemek gerekirse: vasıfsızların çoğu, şirket içi bir eğitime hemen başlamak için gerekli tüm akademik ön koşullara sahiptir.

Ekonomi günümüzde, ortaokul diplomasi olan gençlere meslek öğrenmesinde çok az fırsat tanıyor.

Ortaokul mezunlarının arasında çoğunluğu da göçmen gençlerin oluşturduğu acı bir gerçektir.

Almanya'da Ulusal eğitim raporu, ayrıca genç ortaokul mezunları için eğitim mesleklerinin yarısının bir izolasyon ve dışlanmadan bahsetmektedir.

İşverenler yeniden her şeyi gözden geçirerek sosyal sorumluluklarını ayrım yapmadan yerine getirmek zorunda olmaları gerekiyor.

Genellikle göçmen gençlerinin meslek yeri aramalarında birtakım zorluklarla karşılaştıkları, ayrımcılığa tabi tutuldukları da acı bir gerçektir. 

Genç nesilerin, genellikle de göçmen gençlerin meslek öğreniminde ayrımcılığa tabi tutulduğu bir gerçek. Bu nedenle meslek sorununu, toplumun her alanında on plana çıkartarak, bunun önemini kavratmak gerekiyor.

Meslek öğrenmeyen gençlerin ilerleyen yıllarda işsizlik ordusu oluşturacakları gibi ayrıca toplumsal değişimlerde çok feci değişiklikleri de beraberinde getireceği de kesindir.