Deutscher Gewerkschaftsbund'un (Alman Sendikalar Birliği) Hamburg'da düzenlediği merkezi 1 Mayıs yürüyüşüne yaklaşık 10 bin kişi katıldı. "Önce işimiz, sonra sizin kârınız" sloganıyla düzenlenen gösteri, Ottensen S-Bahn Station yakınında başladı ve Hamburg Fischmarkt'ta yapılan mitingle devam etti.

Süheyla KAPLAN
Hamburg DGB Başkanı Tanja Chawla, konuşmasında artan sosyal eşitsizliklere dikkat çekerek devletin piyasaya daha güçlü müdahale etmesi gerektiğini vurguladı. Chawla, adil ücretler, güçlü toplu iş sözleşmeleri, sağlam bir sosyal devlet ve güvenli bir gelecek taleplerini yineledi. Gösteriye Hamburg Belediye Başkanı Peter Tschentscher de katıldı.

Kentte ayrıca Harburg ve Bergedorf bölgelerinde de ayrı etkinlikler düzenlenirken, günün ilerleyen saatlerinde sol grupların organize ettiği başka yürüyüşlerde de binlerce kişinin sokağa çıkması bekleniyor.

Hamburg'da düzenlenen İşçi Bayramı mitingine CHP, TİP, Sol Parti yurt dışı örgütlerinin yanı sıra Alevi dernekleri ve çok sayıda göçmen örgütleri de renk kattı.

Berlin'de "Devrimci 1 Mayıs" için yoğun güvenlik
Başkent Berlin'de ise akşam saatlerinde düzenlenecek "Devrimci 1 Mayıs" gösterisine yaklaşık 20 bin kişinin katılması bekleniyor. Berlin Police, büyük çaplı olaylar beklemediğini açıklarken, polis sözcüsü Florian Nath güvenlik güçlerinin her türlü senaryoya hazır olduğunu söyledi.

Yetkililer, yüz kapatmanın yasak olmadığını ancak meşale ve havai fişek gibi piroteknik maddelerin kullanımına izin verilmeyeceğini duyurdu.

Berlin Emniyet Müdürü Barbara Slowik Meisel ise son yıllarda 1 Mayıs gösterilerindeki şiddet eğiliminin azaldığını belirterek, etkinliklerin giderek daha barışçıl bir atmosfere dönüştüğünü ifade etti.

1 Mayıs tatili tartışmasına tepki
Öte yandan Alman Sendikalar Birliği (Deutscher Gewerkschaftsbund) Saksonya eyaleti Başkanı Daniela Kolbe, 1 Mayıs'ın resmi tatil olmaktan çıkarılması yönündeki önerilere sert tepki gösterdi. Kolbe, 1 Mayıs'ın işçi hakları mücadelesinin sembolü olduğunu belirterek bu hakkın tartışmaya açılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Almanya genelinde kutlamalar büyük ölçüde sakin geçerken, işçi hakları, ücret artışları ve sosyal adalet talepleri bu yılki 1 Mayıs gösterilerinin ana gündem maddeleri oldu.




