Bir süre önce 1984 yılından beri İsveç’te sürgünde bulunan gazeteci Hamza Yalçın TC’nin kırmızı bülteninde adı yeraldığı için İspanya’da tutuklanarak hapse atılmıştı. 

Daha önce de Belçika’da siyasal mülteci statüsüne sahip bulunan Nalan Oral yaz tatili için Bulgaristan’a giderken, Türk Devleti’nin Interpol’e gönderdiği kırmızı bültende adı olduğu için Romanya sınırında derdest edilip Türkiye’ye geri gönderilmek üzere tutuklandı.

Bu kırmızı bülten rezaleti ilk defa görülmüyor. Daha önceleri de Belçika’da sürgün bulunan Kürt milletvekilleri Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar, yazar Bahar Kimyongür TC’nin iade talebi üzerine seyahat ettikleri diğer Avrupa ülkelerinde tutuklanıp aylarca hapiste tutuldular.

Bugün Almanya vatandaşı Türklere hangi Alman partileri lehinde oy kullanmamaları yolunda direktif verecek kadar gözü dönmüş olan Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışındaki muhalifleri fişletmek, vatandaşlıktan attırmak için de diplomatik misyonları, Türk camilerini ve bazı Türk derneklerini nasıl kullanmakta olduğunu biliyoruz.

Eylül’ün ilk haftası sonunda 130 kişinin vatandaşlıktan çıkartılması bekleniyor. Kuşkusuz, tıpkı 12 Eylül döneminde olduğu gibi, bunları yeni vatansızlaştırma operasyonları izleyecek.

İster vatandaşlıktan çıkartılmış olsun, ister vatandaşlığı koruyarak sadece siyasal sürgünü seçmiş bulunsun, ister canına tak edip “Yetti gayrı!” diyerek bu vatandaşlıktan çıkmak istemiş olsun, Türk Devleti’nin pençeleri her daim tüm muhaliflerin tepesindedir.

Türkiyeli sürgün gazeteciler olarak Türk Devleti’nin bu sınır ötesi terörist uygulamalarını ve buna alet olan İspanya ve diğer Avrupa ülkelerinin teslimiyetçi tutumunu protesto ediyoruz.

Brüksel, 19 Ağustos 2017

Doğan Özgüden ve İnci Tuğsavul

İnfo-Türk yöneticileri

YAZAR VE AKADEMİSYENLERİN AKHANLI İLE DAYANIŞMASI

Alman yazar Doğan Akhanlı, tatilde bulunduğu İspanya'nın Granada şehrinde bu sabah tutuklandı. Bir kimlik kontrolü esnasında, yerel hizmet biriminde görevli polislerin Akhanlı'nın İnterpol tarafından Kırmızı Bülten'le arandığını ve hakkında yakalama kararı bulunduğunu güya tespit ettikleri belirtilmiştir. 1992 yılından bu yana Köln'de yaşamakta olan 60 yaşındaki Türkiye kökenli yazar, Türkiye'ye iade edilmesi hakkında verilecek karara kadar İspanya'da tutulacaktır. 

Madrid'deki Almanya Büyükelçiliği, Akhanlı'nın Alman avukatı İlias Uyar tarafından derhal bilgilendirilmiştir.

Akhanlı, Uluslararası Yazarlar Birliği PEN üyesidir. Eserlerinde sadece insan haklarının bölünmezliğini değil, bilhassa Ermeni Soykırımı'nın hatırlanması ve işlenmesi konularını da yoğun bir şekilde ele almaktadır.

Türkiye yargısı 2010 ve 2011 yıllarında Akhanlı hakkında siyasi olduğu çok bariz olan bir dava açmış, ancak sonunda beraat kararı vermek zorunda kalmıştır. Akhanlı, bu karardan önce aylar boyunca gözaltında tutulmuştur. Ancak hakkındaki beraat kararı 2013 yılında temyiz edilmiş, davayı izleyen herkes bu durum karşısında dehşete düşmüştür.

Akhanlı'nın Alman avukatı İlias Uyar, "Bu tutuklama, Erdoğan'ın gücünü ülkesinin sınırları dışına taşıyarak, sevmediği ve eleştirel seslere karşı dünyanın her yerinde harekete geçme denemesidir. Bu tutuklama emri çok açık bir şekilde hukukun suiistimal edilmesidir. Müvekkilimin derhal serbest bırakılmasını talep ediyorum" açıklamasını yapmıştır.

Türkiye'de aylardan bu yana çok sayıda gazeteci tutuklanmış ve susturulmuştur. Bunların en bilinenlerinden biri olan gazeteci Deniz Yücel vakasında Almanya federal Hükümeti yaklaşık altı aydır Yücel'in serbest bırakılmasını sağlamaya çalışmaktadır, ancak henüz bir sonuç elde edememiştir.