Almanya'nın başkenti Berlin'de yaşayan yazar Doğan Akhanlı, 64 yaşında akciğer kanseri nedeniyle vefat etti.

'Kayıp Denizler', 'Denizi Beklerken', 'Gelincik Tarlası', 'Kıyamet Günü Yargıçları', 'Madonna'nın Son Hayali', 'Babasız Günler' gibi eserlerin sahibi olan Akhanlı, insan hakları alanındaki çalışmaları ile de biliniyordu.

Almanya'ya ağır suçlama: 'Gazze'de soykırıma yardım' Almanya'ya ağır suçlama: 'Gazze'de soykırıma yardım'

"Konuya yönelik Avrupa Sürgünler Meclisi'nin açıklamasını paylaşıyoruz:

"Değerli dostumuz yazar Doğan Akhanlı`yı kaybetmiş olmamızın derin üzüntüsüyle başta ailesi, dostları ve devrimci demokrat çevrelere baş sağlığı diliyoruz.

"1957 Şavsat/ Artvin doğumlu olan Doğan Akhanlı, 12 Eylül 1980'de faşist cuntaya karşı yaptığı çalışmalar sebebiyle Türkiye'de tutuklanmış, 3 yıl Metris hapishanesinde tutuklu kaldıktan sonran ülkesini terketmek zorunda kalmış sürgündü.

"Doğan Akhanlı 1991'de Almanya`ya siyasi iltica talebiyle gelmiş olup 1992'den bu yana Almanya`nın Köln kentinde yaşamaktaydı. Yaşadığı Köln`de başta TÜDAY olmak üzere bir çok demokratik örgüte katkı veren bir yazardı Doğan Akhanlı.

"Yazar Doğan Akhanlı Türkiye`de aktif devrimci faaliyetler sürdürdüğü dönemde hakkında açılan ve gıyabında süren davadan beraat etmiş olmasına rağmen, Türk devletinin İnterpol araması nedeniyle tatil için gittiği İspanya´da gözaltına alınmış ve beraat sonrası gittiği İstanbul`da da gözaltına alınarak baskılara mağruz kalmıştı.

"Yazar Doğan Akhanlı, sürgün yaşamında susan bir yürek ve yazın emekçisi olarak anılacaktır!"

Avrupa Sürgünler Meclisi – Yürütme Kurulu"

Öte yandan Almanya PEN Başkanı Deniz Yücel de, Twitter paylaşımında "güzel romancının", "Ermeni soykırımı konusunda tarihle yüzleşmek uğruna mücadele eden bir düşünürün" ve arkadaşının yasını tuttuğunu belirtti.

Gazeteci Can Dündar, da "Sürgünde iyi bir yazarı, mütevazı, sımsıcak bir dostu, birikimli bir entelektüeli" kaybettik dedi.