Siemens, Kanada’nın Rusya’ya uygulanan uluslararası yaptırım kararına rağmen teslim etme kararı aldığı yalıtım türbinini en kısa zamanda yerine monte edeceğini açıkladı.

Almanya’da siyaset ve ekonomi dünyası Rusya’nın şu an kadar gaz tedarikini azaltmasını teknik bir argümana dayandırsa bile bakım ve onarım çalışmalarından sonra gaz akışını sağlamayacağı endişesini taşıyor. Birçok siyasetçi Putin’in doğal gazı silah gibi kullandığı yönünde eleştirilerde bulunuyor.

Federal Enerji Şebekesi Ajansı Başkanı Klaus Müller, ‘Kuzey Akım 1’ doğal gaz boru hattı aracılığıyla Rusya’dan gelecek gaz tedarikinin durumunun belirsiz olduğunu ifade etti. ZDF’ye verdiği demeçte, “Rusya’dan çok farklı sinyaller alıyoruz” diyen Müller, Kremlin’in bazı sözcülerinin Siemens türbininin yanı sıra tedarikin önünde engel olacak sert açıklamalarda bulunduğunu ifade etti. Müller, “Dürüst olmak gerekirse, kimse ne olacağını bilmiyor” diye konuştu. Daha önce olduğu gibi herkesi gaz tasarrufu yapmaya çağıran Müller, nükleer enerji santrallarını da daha uzun süre çalışır durumda tutmanın bir çözüm olmadığını kaydetti.

“Erwin Motor Bir Adanmışlık Hikayesi” Ulm'da sahne aldı “Erwin Motor Bir Adanmışlık Hikayesi” Ulm'da sahne aldı

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise federal hükümetin, Rus doğal gazının daha fazla kesilmesinin toplumda bir bölünmeye yol açmaması için elinden geleni yapacağını söyledi. Baerbock, Japon mevkidaşı Yoshimasa Hayashi ile Tokyo’da yaptığı görüşmenin ardından, “Eğer daha az enerjimiz, daha az iş kaynağımız olursa, bunun adil dağıtılmasını sağlayacağız” dedi. Baerbock, CDU/CSU’nun Almanya’da kalan üç nükleer santralın daha uzun süre devrede kalması yönündeki taleplerini bir kez daha kesin bir dille reddetti. Baerbock, Rusya’nın sadece Ukrayna’ya karşı savaşta değil, aynı zamanda enerji sevkiyatında da kurallara uyma konusunda öngörülemez olduğunu belirtirken, “Bu nedenle tüm farklı senaryolar hazırlanıyor” dedi.