Adil Yiğit

Demokrat Çorumlular Platformu tarafından düzenlenen etkinlikte, 'Kırkların Direnişi' kitabının yazarı Fikret Güneş'in yanısıra, olayın tanıklarından Fuat Türemiş ile eyalet milletvekillerinden Mehmet Yıldız (Sol Parti) ve Ali Rıza Şimşek (SPD) de konuşma yaptılar.  Erkan Erçin'in sunumunu yaptığı etkinlikte, Hüseyin Ertuğrul, Ahmet Arif'in 'Oy havar' adlı şiirini okurken salon sessizlikten adeta titredi.



Çorum katliamına ışık tutan Mehmet Ali Birand yapımı 6 dakikalık belgeselin gösterildiği anmada, çeşitlli kitle dernekleri temsilcileri ve olayın yakın tanıkları anılarını anlatarak tarihi gerçeklerin unutulmamasına dikkat çektiler. Bir dakikalık saygı duruşu sonrası 12 Eylül öncesi Malatya'da başlayan, Maraş'ta devam eden ve Çorum'da halk komitelerinde örgütlü demokratik güçlerin direnişiyle karşılaşan kanlı katliamcıların, arka planından örnekler sunuldu.

ÇORUM OLAYLARI NASIL BAŞLAMIŞTI



27 Mayıs-4 Temmuz 1980 yılında 57 kişinin ölümüne 200 kişinin yaralanmasına, 300 ev ve işyerinin yıkılmasına yol açan kanlı olaylarda, MHP ve Ülkü Ocakları üyelerinin başını çektikleri karanlık güçler, ülkenin birçok alanında olduğu gibi Çorum da da sol, demokrat ve alevilerin yoğun olarak yaşadıkları mahallerlerde planlı bir katliam hazırlığına girişmişlerdi.

Kırkların Direnişi kitabının yazarı Fikret Güneş, zamanın MHP'li Gümrük ve Tekel Bakanı Gün Sazak'ın Ankara'da öldürülmesini gerekçe yaparak katliam planı yapan çevrelerin, bugün birçok resmi kurumda ve çeşitli meslek gruplarında üst düzey yetkili olarak görev yaptıklarını dile getirerek, olayların sorumlularından hala hesap sorulmadığını belirtti. 12 Eylül darbecilerinden Evren ve Şahinkaya'nın müebbet ceza almasına da değinen yazar, 12 Eylül Anayasası'na dokunulmadığı sürece göstermelik kararlar göz boyamadan öte, ne anlam ifade eder? sorusunu dile getirdi.



TUĞGENERAL ESENGÜL: 'ALAADDİN CAMİ YANIYOR YALANI, KATLİAMA GEREKÇE YAPILMAK İSTENDİ'

MİT ( Milli İstihbarat Teşkilatı) yetkililerinin Ankara'ya "Alaaddin Cami yanıyor" yalan bilgisini ulaştırarak, bölgede kapsamlı bir katliam hazırlığı yaptıklarının belirtildiği anmada, zamanın TSK Tuğgenerali Şehabettin Esengül'ün anlatımlarına yer verildi ve MHP Çorum Milletvekili Mehmet Irmak'ın katliamdaki ısrarı ve baskısı dile getirilerek, Esengül'ün " Cami burada, ben de caminin yanındayım. Burada yangın yoktur" sözünü Ankara'daki yetkili üstüne ve istihbarat çevrelerine anlatmakta zorluk çektiğini ifade etmesi, katliamin Çorum dışından planlandığına açık bir işaret olarak değerlendirildi. 

Kırkların Direnişi kitabının yazarı Fikret Güneş'in olayla ilgili uzun bir araştırma sonrası kaleme aldığı kitaptan özetler sunularak, geçmişten günümüze örnekler verildi ve Suriye ile Irak'taki Şii'lere karşı yapılan planlı kanlı katlamların devam etmesinin tesadüf olmadığı belirtildi.

Tarihimizdeki Çorum gibi kanlı katliamları unutturmayalım ifadesiyle son bulan anmada, yaşanmış acı anılardan dersler çıkartmayanların yeni katliamların yaşanmasına da göz yummak durumunda kalacakları gerçekliğine dikkat çekildi.