Dün Almanya’nın en yüksek tirajlı gazetesi BİLD, corona hastalarının büyük bir çoğunluğunu Türkiyelilerin oluşturduğunu yazdı.

Bunu Robert Koch Enstitüsü’nün raporuna dayandırdı. Haberde hiçbir veri, ayrıntı yoktu. Bild gazetesi muhafazakar, sağcı ve popülist bir gazete. Haberini yazarken Bild göçmenlerin ‘dil sorunundan kaynaklı” (dolaylı) corona kurallarının iyi anlaşılmadığını yazdı.

Ciddi bir medya organı şunları araştırılmalı ve sorgulamalıydı!

 1. Almanya’da sanayi (endüstri) ağır iş kollarında çalışanların büyük bir çoğunluğu kimler? lokantalar, kuaförler, otobüs, taksilerde çalışanlar kimler? inşaat sektörlerinde, perakende satışta kimler çalışıyor? malzeme sevkiyatında, posta sektöründe, yiyecek sevkiyatında kimler çalışıyor? Bu alanlarda çalışanların çoğu göçmen kökenli ve “ müşterilerle” sıkı kontağı olan kişiler.

Politikacılar “Homeoffice” çağrısı yaparken; bu çağrı birtakım elit kesime yönelikti, aylık maaşı düşük olan çalışanlarda bu nasıl mümkün olacaktı? BİLD bunu analiz etmek istemedi.

2. Eğitimde dijital sistem uygulandı, Almanya’da ev hacimleri küçük. 3 çocuklu, 4 çocuklu bir ailede çocukların kendilerine ait çalışma odaları ve masaları mı var? içiçe yaşamak zorunda kalan göçmenler coronadan olumsuz etkilendi ve bu ortamlarda salgının yayılması elbette daha kolay. BİLD haberini yazarken göçmenlerin sosyo- ekonomik durumundan, Almanya’da fırlayan ev kiralarını neden gündeme getirmedi!

3. Göçmenlerdeki aile yapısı. Elbette göçmenlerin farklı aile yapısı var. Kalabalık ve içiçe yansıyan ağ. Bir göçmen aile;  diğer bir aile üyesine eve gelme, kabul edemiyoruz diyebiliyor mu? hayır. Alman toplumunun çoğunluğu yalnız  yaşıyor ve genelde Noel ve Paskalya bayramlarında ( yılda iki kez hadi dört kez olsun) aile ziyaretleri yoğunlaşıyor. BİLD göçmenlerin aile yapısını sorguladı mı?

Mülteci yurtlarının koşullarını BİLD gazetesi gündeme getirmedi. Kimi yurtlarda  mutfak, banyo ve tuvaletler ortaklaşa kullanıyor. Homeoffice çağrılarında mülteciler en az 5 kişilik aile fertleriyle  8 metrekare odalarında karantinaya alındılar.

 Federal hükümetin aldığı tüm önlemler farklı dillere anında çevrilebilinirdi. Hükümetin aldığı kararlar Alman medyası, Alman kamuoyu tarafından iyi anlaşılmazken; göçmenler bu durumu nasıl anlayabilirdi!

Bütün bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Bild, hastanelerde corona hastalarının % 90’ının göçmenlerin olduğunu yazarken somut bilgiler vermediği gibi alt yapıyı sorgulamaktan da  kaçındı.