Bu deyim hayvanlar için kullanılır, insanlar için kullanılmaz. Doğal bir afet sonucu ya da yok yere ölmek anlamında kullanılır. Mesela sel gelmiş, çok sayıda koyun telef olmuştur.

Türkiye’de Covid-19 nedeniyle günlük olarak ölenlerin sayısı 250 civarındadır ve bu sayı günlerdir yaklaşık aynıdır. Aynı nüfusa sahip Almanya’daki günlük sayı ise bunun onda biri kadardır.

İki ülkede çift aşı olanların nüfusa oranı arasında büyük fark bulunmuyor: Almanya’da bu rakam yüzde 60 kadar iken, Türkiye’de yüzde 40 kadardır.

Almanya’da da Türkiye’de de aşıya karşı olan az olmayan sayıda insan bulunmaktadır.

Bu durumda yukarıdaki rakamı açıklamak mümkün değildir.

İnsanlar için “telef oluyorlar” denilmez ama bu nedir?

Almanya’da insanlar günlük hayatta daha dikkatli olurken Türkiye’dekiler daha az dikkatli olabilirler. Böyle bile olsa iki ülke arasındaki 1/10 oranını açıklamak mümkün değildir.

Tahmini bir açıklama olarak şu belirtilebilir:

Covid-19 öldürücülüğünü akciğere inerek göstermektedir. Akciğer zayıf olduğu oranda virüsün öldürücülüğü artmaktadır.

Oranları bilmiyorum ama günlük hayatın kısaca gözlemlenmesinden bile anlaşılabilecek bir durumdur: Türkiye Almanya’ya göre sigara tüketiminin yüksek olduğu bir ülkedir ve sigaranın da akciğerdeki tahribatı yıllardan beri bilinmektedir.

Bir başka neden aylardır göklere çıkarılan Çin aşısının virüse karşı yeterince etkili olmadığı ve bu nedenle de BionTech’e geçildiğidir. Az sayıda kişi üç hatta dört aşı oldu: iki Çin aşısı (adı Sinovag idi galiba), iki BionTech.

Çin aşısı yeterince koruyucu değildir, bunun aksi iddia ediliyorsa günlük 250 rakamı nasıl ortaya çıkmıştır?

Yaptık yapıyoruz denilen “Türk aşısı” ise şimdilik kayıp durumdadır…

Her iki ülkede de okullar açılıyor ve yüz yüze eğitime başlanıyor. Üniversitelerin de açılmasıyla birlikte Türkiye’de ölümlerde daha da yükselme bekleniyor.

Almanya genelinde Covid-19 yaygınlığının göstergesi 100’ün üzerindedir ama genel kapanmaya gidilmiyor, maske takmak zorunluluğu ve çift aşı olmamış olanların kapalı yerlere girmesinde kısıtlamalar sürüyor.

Türkiye’de ölümlerin bu kadar yüksek olmasında sorumsuz demeçlerin de payı bulunsa gerektir. İddiaya göre aşılamada dünyada önde gelen ülkeler arasındaymış Türkiye…

O zaman her gün 250 civarında ölüm nasıl oluyor?

Neden Almanya’daki sayı bunun onda biri kadardır?