Fransa'da yaşayan Türkiye kökenlilerin, Türkiye’de geçici olarak bulunmaları durumunda sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanacağı konusuna Paris Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Nihat Ünal açıklık getirdi. Sosyal güvence durumunun, kişilerin statüsüne göre değişiklik gösterdiğini  belirten Ünal, kişilerin sosyal güvencelerinin Türkiye-Fransa Sosyal Güvenlik Sözleşmesine göre ya da doğrudan Fransa mevzuatına göre belirlendiğine dikkat çekti.

Türkiye-Fransa Sosyal Güvenlik Sözleşmesine göre, Fransa'da işçi olarak çalışan bir vatandaşın yıllık iznini Türkiye'de geçirmesi durumunda, kendisi ve aile bireyleri için sağlık yardımlarından Türkiye'deki sigortalılarla aynı şartlarda yararlanma hakkı bulunduğunu dile getiren Ünal, “İşçi olarak çalışan vatandaşlarımız, Türkiye'de sağlık hizmetlerinden sigortalıların zorunlu katkıları hariç ücretsiz olarak yararlanabilmek için öncelikle Fransa'da bağlı bulundukları Sağlık Sigortası Kasası'na (CPAM) müracaat ederek  Türkiye-Fransa Sosyal Güvenlik Sözleşmesi çerçevesinde öngörülen “SE 208-06 T.F” formülerini edinmelerini ve bu formüleri Türkiye'de yıllık izinlerini geçirdikleri ildeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne veya Sosyal Güvenlik Merkezi'ne vermeleri gerekiyor. Yerine getirilen bu formaliteyle birlikte, yıllık iznini Türkiye'de geçiren vatandaşlarımız, SGK sigortalıları ile aynı şartlarda sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerdir.” dedi.

Emekli ve işsizler sağlık harcamalarını kendileri karşılayacak
Fransa'da işçi statüsünde olmayan, işsiz, emekli veya serbest meslek sahibi vatandaşların durumuna da açıklık getiren Ünal, emekli veya serbest meslek sahibi Fransalı Türkler için Fransa'daki ulusal mevzuatının uygulandığını dile getiren Ünal,  “Bu nedenle, işsiz, emekli veya serbest meslek sahibi vatandaşlarımızın “SE 208-06 T.F” formüleri almak için bağlı bulundukları sosyal sigorta kurumlarına müracaat etmelerine gerek yok. Zira iki ülke arasındaki yapılan sözleşme, bu statüde bulunan vatandaşlarımızı kapsamamaktadır. Bu durumda emekli, işsiz ve serbest meslek sahibi vatandaşlarımızın Türkiye'de yapılacak sağlık masraflarını bizzat kendileri karşılamaları gerekiyor.” dedi.

Türkiye’deki sağlık harcamaları için geri ödeme sadece acil durumlarda yapılıyor
Türkiye'de sağlık masrafı ödeyen emekli, işsiz veya serbest meslek sahibi Fransalı Türklerin, Fransa dönüşü CPAM'e fatura ibraz ederek, geri ödeme talep edebildiğini dikkat çeken Ünal, “Fransa sigorta kurumu, sağlık masraflarını acil durumlar için karşılamaktadır.  Ayrıca fatura bedelleri o sağlık durumu için Fransa'da öngörülen masrafları aşmamak kaydıyla ödenmektedir. Dolayısıyla, vatandaşlarımızın acil olmayan durumlarda Türkiye'de sağlık hizmeti almamalarını öneriyoruz.” şeklinde konuştu.

Emekli, işsiz ve serbest meslek sahibi Fransalı Türklerin  de işçi statüsündekiler gibi ücretsiz olarak Türkiye'deki sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için Fransa ve Türkiye arasında yapılan Sosyal Güvenlik Sözleşmesi’nin değiştirilmesi gerekitğini dile getiren Ünal, sözleşmenin  bu yönde değiştirilmesi için çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. zaman / fransa