-Hüseyin Murat Dörtyol-

Simurg Belgesel filminde, F Tipi cezaevlerine karşı ilk kez 1996’da başlatılan ölüm oruçlarına katılan altı arkadaşın, 2000’deki ölüm oruçları ve “Hayata Dönüş Operasyonu“na bakışları yansıtılıyor.





















Korsakoff hastalığına yakalanan, konuşmakta ve yürümekte zorluk çeken Refik Ünal, Cafer Gürbüz, Çiğdem Kazan, Hüseyin Muharrem Gündüz, Ali Ekber Akkaya ve Delil İldan’ın hem 2000, hem de 2010 yılında çekilen görüntülerinin kullanıldığı belgesel, trajedik bir eser. Oldukça politik ve ağır bir atmesfore sahip olan Simurg, geçen yıl da Adana Altın Koza Film Festivali’nde olmak üzere birçok film festivalinde gösterildi, çeşitli ödüllere layık görüldü.


                                                                                         

Gösterimden sonra izleyicilerle konuşan Rejisör Ruhi Karadağ, yapılan bu vahşi, faşist saldırıların, diri diri yakılan tutsakların unutulmaması için bu filmi yaptığını belirtti.Saat 15:00 ve 18:00 olmak üzere iki kez izleyecilere gösterilen belgesel filmde, fenalık geçirenler oldu. Sinema salonunun tamamen dolduğu,hatta yerlerde oturulduğu gözlenirken tüm izleyicilerin pür dikkat izledikleri film sonrası, Rejisör Ruhi Karadağ ile birlikte ATİF dernek lokalinde bir de söyleşi yapıldı.



                                  Cafer Gürbüz , Ruhi Karadağ ve   Delil İldan
  

Ölüm oruçları sonunda 200 ile 300 eylemci gencin sakat kaldığını belirten organizatör, bu sakat kalan insanlarla iletimi sağlamak, onlara günlük yaşamlarında yardımcı olamak amacıyla İstanbul'da merkez oluşturduklarını, bu gösterimlerin gelirinin o merkeze aktarılacağını söyleyerek, insanları duyarlı olmaya çağırdı.

Almanya’daki özel gösterimleri organize eden Almanya Türkiye İnsan Hakları Derneği (TÜDAY) başkanı İlkay Yılmaz, amaçlarının böyle bir filmi göstererek, insanları Wernicke Korsakoff  hastalığı hakkında bilgilendirip, duyarlı kılmak olduğunu söyledi. Yılmaz konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:“ Bu film, Wernicke Korsakoff  hastalığını anlatıyor. Bundan  7 yıl önce Wernicke Korsakoff  Dayanışma Ağı isimli bir kuruluş İstanbul’da kuruldu. Amaç, bu hastalığa yakalanan insanların yaşam koşulları düzeltmekti. Bunun için bir sürü etkinlik düzenlendi, konserler orgnaze edildi. Bu süre zarfında toplanan paralarla , bu insanlara kalabilecekleri yer alındı. Ve 3 tane de atölye açıldı. Esas olarak düşünülen bu insanları tekrardan üretime içine almak. Bu ağın bir benzeri de geçtiğimiz yıl Wernicke Korsakoff  Avrupa ismiyle burada kuruldu. Ancak kimse pek haberdar değil.“ İlkay Yılmaz, bu film gösterimiyle bu kuruluşun tanıtımına ön ayak olmak istediklerini belirterek,“ Toplanan paraları da, İstanbul’da bulunan Wernicke Korsakoff  Dayanışma Ağı isimli kuruluşa göndermek istiyoruz. Çünkü hala bir sürü eksiklikleri var. Onun için insanların da bizim bu çalışmamıza destek vermelerini istiyoruz“  diye konuştu.