-Mustafa Akpolat-


Hamburg ve  Elmshorn'da uyum kurslarına katılan, değişik kültür ve yaşlarda bir grup göçmen, Berlin'e düzenlenen bir gezi ile Federal Parlamentoyu (Bundestag) ziyaret etti.  SPD genel başkan yarımcısı ve Federal parlamento  milletvekili Aydan Özoğuz'un desteği ve  Eğitmen Süheyla Kaplan'ın organizesi ile gerçekleşen gezide, Fereral Almanya Parlamento binasının gezilmesi, parlamentonun işleyişi ve genel konularda bilgilerin vermesinin yanı sıra sorulara da cevap verdi.

Gezide Otobüsle şehir turu yapılarak, belli başlı  ve önemli tarihi yerler hakkında da bilgiler verildi. 35 kişinin katıldığı gezide Parlamento binasının gezilmesinden sonra, Berlin içinde  bir gezi gerçekleştiren grup, değişik ve güzel bir günün ardından Hamburg'a geri döndüler.
 
Aydan Özoğuz, bu tür gezilerin önemine dikkat çekerek, özellikle göçmenlere yönelik faaliyetlerin daha da yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
Federal Meclis’de kursiyerlerin çeşitli konulara ilişkin sorularını yanıtlayan Özoğuz, çifte vatandaşlığı savunarak, Almanya'da doğan ve çifte vatandaşlık alan göçmenlerin 18-23 yaşları arasında, iki vatandaşlıktan birini seçmek zorunda bırakılmasına ilişkin ''opsiyon modeli''nin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Özoğuz ayrıca, göçmenlerin karar alma mekanizalarında ve politikada daha aktif olmaları konusunda çağrıda bulunarak, Almanya’da yaşayan göçmenlerin yaşadıkları ülkenin dilini iyi öğrenmeleri gerektiğini bildirdi.


Özoğuz, bir soruya karşılık, Almanya'da partilerde görevli politikacıların, Türkiye'deki  kimi belediyeleri ziyaret etmesi ve Belediye başkanlarına destek vermesini doğru bulmadığını belirterek, halkın vergileri ile düzenlenen bu gezileri yanlış bulduğunu belirtti. Ancak hükümet nezdinde resmi gezilere katılmanın normal olduğunu ve olmasıda gerekli görüşmelerdir şeklinde görüş belirtti.