Almanya’nın Hamburg kentinde 11 yıldan beri ekonomi alanında üstün başarı gösteren kişi ve şirketlere verilen Girişimci Ödülü’ne ‘Yükselen Yıldız’ kategorisinde işadamı Sırrı Karabağ layık görüldü.

Hamburger Sparkasse Bankası ve Hamburger Abendblatt tarafından, ‘Yükselen Yıldız’, ‘Yaşam Boyu Başarı’ ve ‘Yılın Girişimcisi’ dallarında olmak üzere üç kategoride verilen ödül töreni limandaki Balık Pazarı Salonu’nda düzenlendi. Ödül törenine Hamburg Senato ve Belediye Başkanı SPD’li Olaf Scholz da katıldı.

Her beş e-otodan biri

Vanessa Seifert’in sunuculuğu yaptığı ödül töreninde 1993’de kurulan şirketinde son beş yıldır elektrikle çalışan otomobiller (e-oto) üzerine yoğunlaşan Sırrı Karabağ’a ödülünü Hamburg El Sanatları Odası Başkanı Josef Katzer verdi. Katzer, Karabağ’ın vizyonuyla dev otomobil şirketlerini geride bırakarak, çevre dostu e-oto ürettiğini söyledi.

Katzer, “Karabağ kaportası İtalya’dan gelen Fiat 500’leri kendi üretimi olan elektrikli motorlarla donatarak kendi adını taşıyan e-oto markası yarattı. Almanya’da satılan her beş eotodan biri Karabağ markasını taşıyor. Otomobil gibi dev bir sektörde küçük çaplı bir şirketin bu başarıyı göstermesi Sırrı Karabağ’ın ileri görüşünün neticesi. Bu vizyon beni o kadar etkiledi ki, ben de kendisinden bir e-oto satın aldım” dedi.

Lemonaid’e Yılın Girişimcisi

Bu arada gelirin bir bölümünü sosyal yardım projelerine verdikleri Lemonaid meşrubat şirketleriyle ‘Yılın Girişimcisi’ ödülünü, vida fabrikası sahibi Hartwig Müggenburg ise ‘Yaşam Boyu Başarı’ ödülüne layık görüldü.

Kendi markasını kurdu

İstanbullu 46 yaşındaki Sırrı Karabağ, Hamburg’da liseyi bitirdikten sonra 1987 yılında bir Fiat distribütöründe çalışmaya başladı. Beş yıl sonra 1993 yılında kendi distribütörlüğünü kuran Karabağ, önce Almanya’nın ardından Avrupa’nın en çok Fiat ticari aracı satan bayii oldu. 2007’den beri e-oto üzerine çalışan Karabağ, Fiat ile işbirliği halinde motorunu tamamen kendi ekibiyle geliştirdiği e-otoyu Karabag 500E adı altında satıyor.

Rakiplerimiz de bizim kadar isteseydi, Merkel’in hedefine ulaşmış olurduk

Sırrı Karabağ aldığı ödül için teşekkür ederken, Almanya- ’da e-oto kullanımının destek ve teşvik edilmesi halinde caddelerde milyonlarca e-oto görülebileceğini ifade ederek, şunları söyledi: “Gelecek e-otoların olacak. Biz buna inandık ve bu yönde vizyon yarattık. Bizim mesela Wolfsburg veya Stuttgart’taki rakiplerimiz bizim kadar e-oto için çaba ve enerji harcasalardı, Sayın Başbakan Merkel’in caddelerde görmek istediği bir milyon e-oto hedefine çoktan ulaşılırdı. E-oto sanayi ülkesi Almanya için büyük bir fırsat. Yüz binlerce istihdam açacak sanayinin sıfırdan kurulması demektir.”

Bakan Zafer Çağlayan tebrik mesajı gönderdi

Törende onur konukları arasında yer alan Hamburg Başkonsolosu Devrim Öztürk ve Ticaret Ataşesi Şevket Ilgaç, törenden sonra Sırrı Karabağ’a Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın gönderdiği takdirnameyi sundu. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, takdirnamede Karabağ’ı kutlayarak, “Ödüle layık görülmeniz sadece bir vatandaşımızın ödüllendiril-mesi açısından değil, aynı zamanda ödüle konu olan çalışmanızın niteliği açısından da bizler için gurur vesilesidir” cümlelerine yer verdi.