Suriye devlet ajansı SANA, ordunun Şeyh Maksud’da “Kürt silahlı unsurlara ait askerî hedefleri” vurduğunu bildirdi.
Savunma Bakanlığı, sivillerin bölgeyi terk edebilmesi için insani koridorlar açıldığını ve sürelerin birkaç kez uzatıldığını savundu. Ancak sahadan gelen bilgiler, bombardımanın aralıksız sürdüğünü gösteriyor.
SDG: “Yoğun ve ağır bombardıman altındayız”
Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Şeyh Maksud’un tanklar, topçu birlikleri ve ağır silahlarla hedef alındığını öne sürdü. SDG’nin paylaştığı görüntülerde, mahallede art arda patlamalar yaşandığı, binalardan alevler ve yoğun dumanlar yükseldiği görüldü. Açıklamada, yerleşim alanlarının hedef alınmasının “sivillere yönelik sistematik bir imha modeli” olduğu iddia edildi.
SDG ayrıca, Şam yönetimine bağlı güçlerin mahalleye zırhlı birliklerle girmeye çalıştığını, buna karşı sürekli direniş gösterdiklerini açıkladı.
“Hastane değil, mühimmat deposu” tartışması
Suriye Savunma Bakanlığı ise, vurulan hedefin “SDG ve PKK bağlantılı büyük bir mühimmat deposu” olduğunu savundu. Bakanlık, SDG’nin hedefin hastane olduğu yönündeki açıklamalarını reddederek, günlerdir süren patlamaların depodaki mühimmatın infilak etmesinden kaynaklandığını ileri sürdü.
Kürt mahalleleri geri adım atmıyor
Ateşkes ilanının ardından Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerindeki yerel meclisler, yaptıkları ortak açıklamada, “Mahallelerimizi terk etmeyeceğiz ve savunacağız. Teslimiyet söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.
Şam yönetimi, SDG’ye Halep’ten çekilmesi için süre tanımış, bu süre dolduktan sonra saldırıların yoğunlaşacağı uyarısında bulunmuştu. Sürenin dolmasıyla birlikte bombardıman yeniden hız kazandı.
Ağır bilanço: En az 21 ölü, 30 bin kişi yerinden edildi
Bu çatışmalar, Beşar Esad’ın Aralık 2024’te devrilmesinden bu yana Halep’te yaşanan en şiddetli çatışmalar olarak kayda geçti. Birleşmiş Milletler’e göre, şu ana kadar en az 21 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 30 bin sivil ise evlerini terk etmek zorunda kaldı.
AB’den Şam’a yeniden inşa mesajı
Çatışmalar sürerken, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Şam’da İslamcı geçiş dönemi lideri Ahmed el-Şaraa ile bir araya geldi. Von der Leyen, Avrupa Birliği’nin, güvenlik sağlanması koşuluyla Suriye’nin yeniden inşasına destek vermeye hazır olduğunu açıkladı.
Halep’te ateşkesin fiilen çöktüğü değerlendirilirken, sivillerin güvenliği ve insani durumun daha da kötüleşmesinden endişe ediliyor.




