Geçtiğimiz hafta Leopard 2 tanklarının Ukrayna'ya verilmesine sıcak bakmadığını söyleyen ve özellikle koalisyon ortağı Yeşiller ve Liberal Parti'nin (FDP) baskısı altında kalan Almanya Başkakanı Olaf Scholz (Sosyal Demokrat Parti), sessizliğini bozdu ve 14 tankın Ukrayna'ya verileceğini duyurdu. 

Bununla ilgili gelişmeleri kronolojik olarak şöyle sıralayalım: 

Alman hükümetinin Ukrayna'ya 14 adet Leopard 2 tankı gönderme kararının ardından ABD de birkaç ay içinde Ukrayna'ya 31 adet M1 Abrams tankı göndereceğini açıkladı. ABD ile Almanya bir süredir Ukrayna'ya yapılacak askeri destek konusunda diplomatik fikir ayrılığı yaşıyordu. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov ise Rusya'nın Ukrayna'ya tank gönderilmesini çatışmaya doğrudan müdahil olarak değerlendirildiğini söyledi. 

'RUSYA'YA KARŞI SAVAŞ VERİYORUZ'

Almanya'da Leopard tanklarının Ukrayna'ya gönderilme kararınının açıklanmasından yankıları sürerken Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un (Yeşiller) 'Biz Rusya'ya karşı büyük bir savaş veriyoruz, birbirimize karşı değil' şeklindeki açıklaması ile Yeşiller Partisi barış yanlısı dış politika yerine müzakereden uzak; saldırgan bir dış politika izlediklerini de kanıtlamış oldu. Nitekim Baerbock'un konuşmasının bu bölümü sosyal medya platformlarında 'Savaş İlanı' yorumlarıyla paylaşıldı. 

Almanya'nın Leopard savaş tanklarının Ukrayna'ya gönderilme kararı Kremlin tarafından şiddetle eleştiriliyor. Kremlin Sözcüsü Peskov, bu kararın Almanya ile ilişkileri olumsuz yönde etkileneceğini söylüyor. Rusya ayrıca Ukrayna'yı silahlandıran ülkelerin adım adım fiilen savaşın parçası haline geldiklerini vurguluyor. Almanya ve diğer Batılı devletler ise Ukrayna'daki çatışmada Rusya'ya karşı taraf olmadıklarını öne sürüyor. 

Başbakan Scholz Almanya ve müttefiklerinin tank teslimatlarıyla savaşa katılıp katılmadığına ilişkin soruya 'Hayır, kesinlikle hayır. Rusya ile NATO arasında bir savaş olmamalı' yanıtını vermişti. 

Ayrıca Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock'un sözlerinin ardından Başbakanlık Sözcüsü Almanya'nın çatışmanın tarafı olmadığını vurguladı böylelikle Baerbock'un açıklaması bir nevi düzeltilmiş oldu. 

Alman hükümeti savaş bölgelerine silah göndermeme politikasını da çoktan terk etti. Peki NATO'yu kim durduracak? Tank sevkiyatı aldı başını gidiyor ve şimdi Ukrayna'ya savaş uçaklarının ( F-16) gönderilip gönderilmemesi ve Batı askeri ittifakının "daha cesur" olması talebi tartışılmaya açıldı. Daha başından beri savunduğumuz şey. Dün savaş tankları, bugün savaş uçakları yarın NATO birlikleri...

Ukrayna'ya kullanılmış "Leopard" tanklarının tedarikçilerinden oluşan bir NATO koalisyonu kurulur kurulmaz, savaş uçaklarının gündeme geleceği tahmin ediliyordu. Ukrayna uzun süredir bu teslimatları talep ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy Perşembe akşamı yaptığı günlük video adresinde Ukrayna'nın "yeterli" silahlara ihtiyacı olduğunu söyledi. ABD, konunun uzun süredir "analiz edildiğini" söyledi. Washington'daki resmi sözcüler, somut niyetlerin olup olmadığı konusunda yorum yapmadı. Öte yandan Hollanda ve Polonya, Ukrayna'ya uçak teslim etmeye hazır olduklarını açıkladı. ABD'li "F-16" savaş uçaklarının üreticisi Lockheed-Martin, Batıdan Ukrayna'ya yapılan teslimatlardan kaynaklanan boşlukları daha hızlı doldurabilmek için uçak üretimine hız vereceğini açıkladı. Federal hükümet şu anda savaş uçağı tedarik etmeyi red ediyor.

Aslında, savaş uçaklarının teslimi, tankları teslim etme kararının doğrudan askeri bir sonucu olacaktır. Havadan sipersiz tank saldırıları çok riskli kabul edilir. Bu arada Polonya, 14 Leopard tankına ek olarak kendi PT91 tanklarından 60 tanesini Ukrayna'ya teslim etmeye hazır olduğunu açıkladı. Başbakan Mateusz Morawiecki Varşova'da NATO'nun "daha cesur" olması gerektiğini söyledi.

ABD medyası, çeşitli "güvenlik uzmanlarına" atıfta bulunarak, federal hükümetin tank ihracatının onaylanmasını kasten o kadar uzun süre geciktirdiği ve makinelerin beklenen Rus Bahar taarruzu için henüz hazır olmadığı tezini yayıyor. 

Aynı zamanda Washington Post gazatesi, Ukrayna'ya teslim edilecek tank türlerinin çeşitliliğinin lojistik zorluklara yol açacağına dikkat çekti. Bireysel serilerin "Leopard" modelleri bile her bakımdan birbiriyle uyumlu değil. Bu yüzden farklı atış kontrol sistemleri bulunmaktadır. İngiliz "Challenger" tankları, kıta Avrupası sistemlerinin hiçbiriyle uyumlu değil. 

Rusya'nın hükümet gazetesi Rossiskaya Gazeta Çarşamba günü, Batılı askeri güçler tarafından dile getirilen çok sayıda kamuoyu endişesinin yalnızca halkı bir sonraki silah satışı dalgasına psikolojik olarak hazırlamayı amaçladığını söyledi. 

Ukraynalı yetkililer: Tank yetmez uçak da gönderin

RUSYA’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı ve 11 aydır devam eden işgalde, Kiev’in Batı ülkelerinden talep ettiği tankların uzun pazarlıklar sonrası onaylanmasının ardından bu kez savaş uçağı talebi geldi.   Zelenski tankların ardından Batı’nın Rus ikmal hatlarını vurabilmelerini sağlayacak uzun menzilli füze desteğinde bulunmasını umduğunu belirtti. ABD’li savunma sanayi firması Lockheed Martin’in işletme müdürü Frank St John da Financial Times gazetesine F-16 uçağına olan talebi karşılamaya hazır olduklarını söyledi.

Önümüzdeki yakın süreçte Almanya savaşın içine ve Ukrayna bataklığına çekiliyor. Özellikle koalisyon hükümetinde yer alan Sosyal Demokratların savaşın durdurulması gerektiği konusunda tarihi misyonunu bir an önce yerine getirmeli ve şu anki politikalarından U dönüşü yapmalıdır.