Tartışmalar, CHP'nin İstanbul Sarıyer'de düzenlediği üye katılım törenine ilişkin BirGün'de yayımlanan haberle başladı.
Haberde, Kemal Kılıçdaroğlu ile mutlak butlan kararı sonrası CHP İstanbul İl Başkanlığına atanan CHP İstanbul İl Yönetimi'ne görevlendirilen Gürsel Tekin'in katıldığı etkinlikte kalabalık oluşturmak amacıyla cast ajansları aracılığıyla kişi başına 950 TL ödeme yapılarak yüzlerce kişinin organizasyona getirildiği dikkat çekti.
BirGün muhabiri Ebru Çelik'in de figüran olarak organizasyona katılarak hazırladığı ve çeşitli belge ile tanıklıklara dayandırdığı haberin ardından sosyal medyada hedef gösterildiği belirtildi.
DİSK Basın-İş: Gazetecilik kamu yararı içindir
Gelişmeler üzerine açıklama yapan DİSK Basın-İş, gazeteciliğin herhangi bir siyasi partinin ya da güç odağının hoşuna giden haberleri yazmak değil, kamu yararı doğrultusunda gerçeği araştırmak ve halkın haber alma hakkını savunmak olduğunu vurguladı.
Sendika açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"BirGün muhabiri Ebru Çelik hakkında yürütülen hedef gösterme kampanyasını kaygıyla izliyoruz. Gazetecilerin itibarsızlaştırılmaya çalışılması ve mesleklerini yaptıkları için baskı altına alınmaları kabul edilemez."
"İtirazın yolu gazeteciyi hedef göstermek değildir"
Açıklamada, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ne de atıfta bulunularak gazetecinin temel sorumluluğunun halka ve gerçeğe karşı olduğu hatırlatıldı.
DİSK Basın-İş, bir habere yönelik itiraz ya da eleştirinin demokratik toplumlarda deliller üzerinden yapılması gerektiğini belirterek, gazetecilerin haberleri nedeniyle hedef gösterilmesinin kabul edilemeyeceğini ifade etti.
Sendika açıklamasında, "Eğer bir habere ilişkin itiraz veya eleştiri varsa bunun yolu gazeteciyi hedef göstermek, itibarsızlaştırmak ya da baskı altına almak değildir. Demokratik toplumlarda haberler delillerle tartışılır; gazeteciler ise mesleklerini yaptıkları için suçlanamaz." denildi.
"Ebru Çelik'in yanındayız"
DİSK Basın-İş, açıklamasının sonunda Ebru Çelik'le dayanışma içinde olduklarını belirterek şu mesajı paylaştı:
"DİSK Basın-İş olarak gazetecilik faaliyetini yürüten meslektaşımız Ebru Çelik'in yanında olduğumuzu kamuoyuna ilan ediyoruz. Meslektaşlarımızın haber yapma hakkını, editoryal bağımsızlığı ve halkın gerçekleri öğrenme hakkını savunmayı sürdüreceğiz."
Sendika ayrıca gazetecilere yönelik baskı, hedef gösterme ve itibarsızlaştırma girişimlerine karşı dayanışmayı büyütmeye ve gazetecilik mesleğinin etik ilkelerini savunmaya devam edeceklerini vurguladı.
Haberde hangi iddialar yer almıştı?
BirGün'ün haberinde, CHP'nin Sarıyer Ayazağa'daki Rauf Denktaş Kültür Merkezi'nde düzenlediği üye katılım törenine üç farklı cast ajansı aracılığıyla yüzlerce kişinin getirildiği iddia edilmişti.
Habere göre katılımcılar, Mecidiyeköy'deki Trump AVM önünde toplanarak servis araçlarıyla etkinlik alanına götürüldü. Organizasyonda yer alan kişilere slogan provası yaptırıldığı, bir bölümüne CHP Gençlik Kolları yeleği giydirildiği ve konuşmalar sırasında alkış ile sloganların yönlendirildiği öne sürüldü.
Haberde ayrıca, etkinliğe katılan bazı kişilerin CHP etkinliğine değil, bir dizi veya reklam çekimine figüran olarak çağrıldıklarını düşündüklerini söyledikleri aktarıldı.
CHP iddiaları reddetti
Mutlak bultan kararıyla atanan CHP Parti Sözcüsü Müslim Sarı ise iddiaları kesin bir dille reddetti.
Sarı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada haberde yer alan iddiaların "iftira" olduğunu savunarak, partinin düzenlediği üye katılım töreninin gerçek katılımcılarla gerçekleştirildiğini öne sürdü.
CHP, haberde yer alan iddialara ilişkin hukuki yollara başvuracaklarını da duyurdu.

