Hamburg ve çevresi Alevi Dernekleri tarafından Altona ilçesindeki alışveriş merkezi önünde toplanan kalabalık katliamın gerçek anlamda aydınlatılmaması ve faillerden hesap sorulmamasına tepki gösterdi. 

Hamburg Alevi Dernekleri adına ortak bir konuşma yapan Cengiz Orhan “Bundan tam 26 yıl önce gericilerin işlediği insanlık suçunu, yaşanan büyük acıyı unutmadık, unutturmayacağız. Katliamda yitirdiğimiz canları bir kez daha sevgi ve saygıyla anmak için dünyanın neresinde olursa olsun toplanmaya devam edeceğiz” dedi. 

Orhan “Adalet bir türlü tecelli etmiyor onun için biz Aleviler Madımak’ta adalet istiyoruz. Biz Aleviler dili, dini, rengi, ırkı ne olursa olsun hiç kimsenin yakılmasını, katledilmesini istemiyoruz. Bu devlet, bu ayıbıyla yüzleşmelidir. Adalet her zaman lazımdır bizlere, adalet bugün ceberut anlayışa da lazımdır yarın onlara da lazım olacaktır” şeklinde konuştu. 

Orhan, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) başta olmak üzere islami kuruluşların faaliyetlerini de eleştirerek,  bu tür olaylar karşısında suskunluklarının kabul edilemez olduğunu belirtti. 

KATİLLER ARAMIZDA YAŞIYOR

Sivas katliamının baş firari bazı sanıklarının Almanya sokaklarında serbestçe dolaşmalarını eleştiren avukat Mahmut Erdem ise, Alman hükümetinin ‘baş faillerinin” yakalanıp, yargılanması konusunda hiçbir şey yapmadığını söyledi. 

İNSANLIK SUÇUNDA ZAMAN AŞIMI OLMAZ

Erdem, Sivas katliamının yarasının hala kapanmadığını ifade ederek ‘İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz. Türk adaletinden hiçbir beklentimiz yok. Sadece AKP hükümeti değil, diğer hükümetler de bu konuda bir çaba harcamadı. Alman Savcılığı firari sanıkların iadesi  konusunda Türkiye’den herhangi bir talebin gelmediğini söylüyor. Türkiye sözkonusu sanıkların bir an önce  iadesini istemelidir’ şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından cemevinde türküler söylendi, şiirler okundu. 




SÜHEYLA KAPLAN