Hamburg Başkonsolosluğu´nun verdiği iftar daveti, İslam Şurası başkanı sayın Mustafa yoldaşın "gafı" üzerine! Öncelikle "gaf" olarak nitelendirdiğim olayın ne olduğunu siz değerli kamoyu ile paylaşmak istiyorum.

Sayın Türkiye Cumhuriyeti  Hamburg başkonsolosu Devrim Öztürk, Ramazan ayının son günü 18.08.2012 tarihinde verdiği iftar daveti  Altona Köz Urfa Restaurant ta gerçekleşti.  İftar davetine Hamburg "dan bir çok sivil toplum örgütü başkanları, siyasi parti temsilcileri, millet vekiller, belediye meclis üyeleri bir çok davetliler katıldı.

Kısa süren bir açılış  konuşması ile Sayın Devrim Öztürk tüm  davetlileri selamladı. Daha sonra söz alan İslam Şura sı başkanı Sayın Mustafa Yoldaş,"Bu gün 3 devrimi bir arada yaşadığımızı ve bundan duyuduğu mutluluğu dile getirdi". Bu devrimler neymiş bir bakalım?

·         Yoldaş, "Birincisi Hamburg"da imzalanan ( Staatsvertrağ) dinler arası eşitlik sözleşmesi.

·         İkincisi " Bir Kürt iş yerinin seçilmiş olması!

·         Üçüncü olarak ise Devrim bey´in isimi nezdinde atıfta bulunularak iftar vermesine vurgu!

Devrim deyince bizler, ülkemizde ATATÜRK devrimlerinin topluma kazandırdığı ivme, çağdaşlaşma, uygarlık konusunda kat ettiğimiz mesafeyi anlıyoruz. Bu devrimler ülkemizde ve dünya kamoyunun malumudur. Devrim, sözcük anlamı olarak toplumları ileri anlamda değiştirme, niteliksel anlamda akıl ve bilim ışığında dönüştürmedir. Bizim anladığımız devrim anlayışı budur! Dünya tarihinde ise, 1789 Fransız devrimi bir milattır. Durum böyleyken, bu devrim "tarifi" olsa olsa karukatürize bir söylemdir.

Efendim neymiş, bir Kürt kökenli vatandaşımızın iş yerinde iftar açmak bir devrimmış. Bu söylem toplum için ayrışmacılığı derinleştiren, toplumda negatif bir algı yaratmaktan öte bir şey değildir. Diğer bir konu ise, devlet eliyle "İftar" açmak devrim değil karşı devrim olarak nitlendilebilir. Devlet dini , rutüel, ibadet vs gibi konularda mesafeli olmak zorundadır. Devlet seküler olur.

Toplumumuzun bir çok azınlık din ve meşheplerden oluştuğunu bildiğimize göre, diğer dini günler, bayramlarda bu ve benzeri davetler bahsedilen bu azınlık dinler içide gerçekleşecek mi?

Objektif olarak değerlendirdiğimizde,sayın "Yoldaş" in 3 devrim tanımı Sayın Baş Konsolos Devrim Öztürk"ün ismi hariç gazel den başka bir şey değildir.

Tüm vatandaşlarımızın sevdikleriyle mutlu, sağlıklı, barış ve kardeşlik içinde geçireceği nice Bayramlar dilerim.

HADD Başkanı

Coşkun  Coştur