CHP HAMBURG BAŞKANI EROL BUDAK OLDU

CHP Hamburg ve Schleswig Holstein Birliği’nin olağanüstü genel kurulu sonrasında başkanlığa 97 delegeden 67’inin desteği ile aynı zamanda Hamburg Anadolu Alevileri Kültür Birliği ( HAAK-BİR) Yönetim Kurulu üyesi de olan Erol Buldak seçildi. Eski Başkan Coşkun Coştur ise 30 oy aldı.

 

Hamburg’un Reeperbahn semtindeki ‘Grosse Freiheit caddesinde bir müzik klübünde düzenlenen olağanüstü genel kurulda  kimi zaman çekişmeli anlar yaşandı. Coşkun Coştur dönemindeki Ali Rıza Al ( eski Başkan Yardımcısı), Aytül Kılıç ( eski Yönetim Kurulu Üyesi) ve diğer iki yönetim kurulu üyesi Coşkun Coştur yönetimini benmerkezci ve baskıcı olmakla suçladı.

 

Divan Başkanlığını Nihat Ercan’ın yürüttüğü  Durmuş Erkişi ve Oya Pervin Pelit’in divanda yer aldığı olağanüstü genel kurulda bir dönem CHP’nin de başkanlığını yürüten Erkan Erçin, Repeerbahn gibi gece hayatının olduğu bir mekanda CHP toplantısının düzenlenmesini eleştirdi.

 

Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulunun aklanmasından sonra Yönetim Kurulu üyeliği görevinden ayrılan Ali Rıza Al ve Aytül Kılıç, Coşkun Coştur başkanlığındaki bir CHP yönetimin kabul edilemez bir duruma geldiği için istifa etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

 

‘OMURGASIZLIKLA SUÇLANDIK’

Ali Rıza Al: ‘Ben herhangi bir çıkar olmadan bildiğimden şaşmayan ilkeli bir duruşa sahibim. Fakat gel gör ki yönetimin hiçe sayıldığı herşeyi ben bilirim, benim bildiğim doğrudur mantığı ile CHP örgütümüz yönetilmeye çalışıldı. Bunun en güzel örneğini Emre Kongar etkinliğinde yaşadık. Gelir giderden, masrafdan,  salon kirası, uçak parası vs. ne öncesinden ne de şimdiye kadar hiçbir yönetim kurulu üyesinin haberi yoktur. Yönetim Kurulundaki arkadaşlar tek kişilik yönetime hayır dedikleri için omurgasızsınız gibi yakışıksız bir dil kullanarak ben kendime omurgalı bir yönetimle devam etmek istiyorum diyerek kafasındaki planı bir noktada açıklamış oldu. Neumünster’de hem toplantı çoğunluk hem de dört kişinin oy birliği ile üye ve CHP gönüllülerini bilgilendirme kararımız için salon bakmaya başladık. Bulduğumuz salonlara adam göndererek ve yazılı olarak salon verilmesini engellemeye çalıştılar. Bunlar yetmedi. Yedi kişilik yönetim kurulunun dört kişinin ortak paylaşımını CHP sayfasından sildiler ve sonra da bu bildirinin yasal tarafı olmadığını söylediler.

 

Yönetim Kurulu Üyesi Aytül Kılıç: ‘ Başlarda uyum içerisinde götürdüğümüz birlik başkanının HADD ( Hamburg Atatürkçü Düşünce Dcerneği) başkanlığının da aktif şekilde devam etmesi nedeniyle eleştirilmeye başlaması üzerine gün geçtikçe kaybolmaya başlamıştı. Başkan Coşkun Coştur otokratlaşmaya başladı. Kendisinin  tek karar ve güç merkezi olarak gösterilmesi, eleştirilemez ve karşı gelinemez bir şirket patronu gibi dayatılması ve eleştirenlerin hain ilan edilmesi, yaftalanması ve ilkesiz, iftiralarla karalanmasına kadar varıp hergün biraz daha içinden çıkılmayan bir kangreye dönüşmüştü. Bizlerin sorunu antidemokratik mafyavari beyzbol sopalı idare sebebiyle ortaya konan yönetim biçimi ile olmuştur. Birliğimiz ve üyelerimizle hiçbir kavgamız ve sorunumuz olmamıştır’.

Neumünster teşkilatı Başkanı Erdal Öztürk: Başkan ( Coşkun Coştur) ben kaburgalı yönetim kurulu ile çalışırım dedi. Başkanlığını hiçbir şekilde sorgulatmak istemedi.

Hamburg CHP Birliği eski Başkanı Erkan Erçin: Bugün buraya yakışmayan bir genel kurul yaşanıyor. CHP toplantısının burada bir eğlence klübünde düzenlenmesini doğru bulmadım. CHP’de sıkıntımızlar var. Antifaşist cephede tüm güçler birleşmeli. CHP Başkanı Coşkun Coştur  aynı zamanda HADD Başkanlığını bırakacağını söylemişti ancak bırakmadı onu doğru bulmuyorum. Ayrıca CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu zaman zaman eleştirmesini de doğru bulmuyorum.

Yönetim Kurulu üyelerinin ve eski yöneticilerin kendisini eleştirmeleri üzerine Coşkun Coştur bu eleştirilere şöyle yanıt verdi: ‘ Ben her zaman mazlumdan, ezilenden yanayım. DİDİF ( Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu) kökenliyim. Yönetim Kurulu üyelerini başkan davet eder. Başkana rağmen farklı yerlerde toplantı düzenlemek doğru değil. CHP Başkanı seçildikten sonra ilk HADD kahvaltısında aktif başkanlık üyeliğimi dondurduğumu açıklamıştım. Toplantı salonunun bugün burada düzenlenmesine gelince. Zaman sorunumuz vardı. Okul vs dernek salonlarına önceden başvurulması gerekiyordu. Kısa sürede ancak burası ayarlanabildi. Bugün bu toplantı salonunu pavyon olarak göstermek terbiyesizlik. Kılıçdaroğlu’nu eleştirilere gelince. İlk yurtdışı gezisinde onu karşılayanlardanım. Eğer duruş sergilerse genel başkanın arkasındayım, sergilemezse eleştiririm.

Konuşmaların ardından yapılan gizli oylamada 97 üyeden 67’inin desteğini alan Erol Buldak Hamburg ve Schleswig-Holstein eyaletinin başkanlığına seçildi.

İkinci Başkan Fikret İşçi olurken, sekreter İlknur Karacaşener, sayman Azmi Alan, yönetim kurulu üyeleri Adil Dişli, Zeki Ciğer, Hülya Keser, denetleme kurulu: Erkan Erçin, Haydar Erkişi, Meryem İpek, Haydar Erkişi, Celal Cengiz’den oluşuyor.

‘ CHP BARIŞ VE KARDEŞLİĞİ SAVUNAN BİR BİRLİK OLMALIDIR’

Başkanlığa seçilen Erol Budak ise şöyle konuştu: ‘ Olağanüstü Genel kurulda partimizin iktidar yürüyüşüne katkı sağlayacağını düşündüğümüz ve CHP ayağa kalkmadan iktidar bloğu yerine oturmaz şiaları ile fedakar yol arkadaşlarımızla ve tüm cumhuriyetperverlerin desteği ile ciddi, inançlı, bir mücadele vermek istiyoruz. Türkiye’nin CHP’den başka umudu yoktur. Hakikatı söyleyenlerin susturulduğu bir dönemden geçiyoruz. Zor bir göreve talip olduğumuzun bilinci ile ülkemizin yağmalanmasından, baskı rejiminden, adaletsizlikten bunalmış halkımız bunun değişmesini beklemektedir. Ülkemizin içinden geçtiği bu ağır dönemde, birliğimiz sol ile daha fazla kenetlenmek, herkesi, her kesimi daha fazla kucaklamak, barışı ve kardeşliği savunan, insan haklarına öncelik veren, ırkçı olmayan bu gibi yaklaşımlarla araya net mesafeler koyan bir birlik olmalıdır’ dedi.

Süheyla Kaplan / Avrupa Postası