İzmit Rafinerisi’nde düzenlenen kıdem armağanları dağıtım töreninde İzmit Rafineri Müdürü Mesut İlter, Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Genel Müdür Yavuz Erkut ve Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, çalışanlara hitaben konuşma yaptılar.

Rafineri Müdürü Mesut İlter’in İzmit Rafinerisi’nin faaliyetleri ve projeleri hakkında bilgi vermesinin ardından, Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Türkiye’nin ham petrolde dışa bağımlı olduğunu, bunun içinde yüklü ödemeler yapmak durumunda olduğunu belirterek, “Bizim gibi ülkeler o petrolü son damlasına kadar değerlendirmelidir. Tüpraş yıllardır bu işi başarıyla yapıyor. Ayrıca önemli oranda da ihracat gerçekleştiriyor. Dünyanın her yerinde olduğu gibi bu iş stratejik bir sektördür. Nitelikli, deneyimli ve örgütlü bir iş gücüne sahip olan, yatırımlarıyla güçlenen, istihdam yaratan Tüpraş, 29 yıldan bu yana olduğu gibi yükselmeye devam edecektir” dedi.

GENEL MÜDÜR ERKUT, "KAPASİTE KULLANIMI YÜZDE 91"

Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ise konuşmasında, 2012 yılının ilk yarısına piyasaların zayıf başladığını, yılın ikinci yarısından itibaren ise global piyasalarda daha iyimser bir ortamın oluştuğunu hatırlattı. Erkut,  Avrupa’da ekonomilerin zorlanması nedeniyle tüketimin azaldığını, bu bölgedeki rafinerilerin ekonomik sıkıntılara girdiğini, bir kısmının kapandığını veya el değiştirdiğini de söyleyerek ülkemizde büyümenin geçtiğimiz yıllara göre hız kesmesine karşın yine de yüzde 3-4’ler seviyesinde devam ettiğini belirtti.

Erkut, kapasite kullanımının 2008’den bu yana ilk kez yüzde  91 seviyesine çıktığını, İhracat dahil toplam satışların geçen yıla göre yüzde 5 arttığını da söyleyerek şöyle devam etti:

SATIŞ RAKAMLARI 

“Bu yıl da açık ara ihracat şampiyonluğumuzu sürdürdürüyoruz. 10 aylık satış rakamlarımızı değerlendirdiğimizde 'Jet ve Motorin' yurt içi satışlarının tüm zamanların rekoru olduğunu, dokuz aylık bilançomuzda net karımızın 2011 yılının yüzde 6 üzerinde gerçekleştiğini görmekteyiz. İçinde yaşadığımız Kasım ve Aralık aylarında sıra dışı bir gelişme yaşanmaz ise bu yıla ilişkin şirket hedeflerimizi gerçekleştirmiş olacağız. Tüpraş’ın başarılı sonuçları, sizlerin çalışma anlayışı, performansınız ve uygulamaya başarıyla koyduğunuz yeni süreçlerin sonucunda elde edilen neticelerdir. 110 kişiye ulaşan ekibimiz, rafinerilerin desteğiyle Ar-Ge Merkezi yapılanmamız 'nitelikli ar-ge merkezi' dalında ülke 2'ncisi ilan edilerek, 11 Tübitak ve 1 AB onaylı proje yürütülürken, patent başvuru sayımız 10’a ulaşmıştır."

YENİ PROJELER VE YATIRIMLAR

Yavuz Erkut konuşmasında, Türkiye'nin cari açığın kapanmasına katkıda bulunacak Tüpraş tarihinin en büyük yatırımı olan 2,4 milyar dolarlık RUP- Fuel Oil Dönüşüm projesinin de bütün hızıyla devam ettiğini belirterek şöyle devam etti:

"Ekim ayı sonu itibarıyla toplam proje gerçekleşmesi yüzde 42 seviyesindedir. Tam iki yıl sonra bugünlerde Fuel Oil Dönüşüm projesini tamamlamayı hedefliyoruz. Sadece bu yıl yatırımlarımıza harcanacak tutar 2 milyar TL civarında olacaktır. 2015’de özelleştirme sonrası toplam yatırım tutarımız 5 milyar dolara ulaşacaktır. Taşıma şirketimiz Ditaş da yatırımlarına devam ediyor. Cumhuriyet, Sevgi ve Gönül tankerlerinden sonra 55 Bin Ton’luk T. Suna tankerine gelecek hafta Kore’de göndere bayrağımızı çekeceğiz. İki adet 20 Bin Ton’luk ağır mahsül taşıyacak tankerlerin yapımına da RMK Tersanelerinde başlandı. Demiryolu taşımacılığında da yatırımlarımız devam ediyor. Mevcut vagonlarımıza ilave olarak 500 adet yeni vagon alımı ile lojistiğimizi daha da geliştirmeyi planlıyoruz."

GÜVENİN GÖSTERGESİ 

Yavuz Erkut, finansal  kaynakların çeşitlendirilymesiyle ilgili olarak da şunları söyledi:

"2 Kasım 2012 tarihinde 700 milyon dolar tutarında, 5,5 yıl vadeli, 2 Mayıs 2018 itfa tarihli ve yüzde 4.168 oranında getiriye sahip tahvil ihracını başarıyla gerçekleştirdik. Bu da bir başka açıdan uluslararası piyasalarda Koç Topluluğu ve Tüpraş’a olan güvenin göstergesidir. Tüpraş insan kaynağının performansı ile ülkemiz ve uluslararası platformlarda lider konumunu geliştirerek sürdürecektir.”

Petrol ve akaryakıt sektöründeki 33 yıllık kıdemin, 13 yılını Koç Topluluğunda geçiren Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu yaptığı konuşmada, ülke ekonomisinin en önemli yapısal sorunu olan cari açıkta olumlu gelişmeler gözlendiğini belirtti. Memuoğlu cari açıkta sağlanan iyileşme ve açığın finansmanı konusunda sıkıntı yaşanmaması ve Türk ekonomisinin büyüme trendini koruyarak istihdam yaratmaya devam etmesinin, olumlu ekonomik gelişmeler olduğunu söyledi. Bunların sonucunda Fitch’in ülkemiz notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesinin son derece sevindirici bir gelişme olarak belirten Memioğlu şöyle devam etti:

ENERJİ EN ÖNEMLİ SEKTÖR

“Dünya ekonomilerine baktığınızda enerji, ülke ekonomilerini etkileyen en önemli sektör. İlk 10 büyük küresel şirketin yarısının enerji şirketi olduğunu görüyoruz. Enerji Grubu olarak Tüpraş’ın istikrarla sürdürdüğü başarılı performansının etkisi ile ülkemizde enerjide liderliğimizi pekiştirerek, ekonomik gelişmelerin zorladığı başarımızı sürdürmek üzere yoğun çaba gösteriyoruz. Gelişmiş ülkelerin krizle mücadelede başarı sağlayamadığı bir dönemde ülkemizin büyümesini sürdürüyor olması umut verici. Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu olarak topluluğumuz ve ülke ekonomisine sağladığınız katkı bu nedenle çok önemli ve değerli. Enerji grubumuzdaki güç birliği sonucu topluluğumuzun 9 aylık verilerine göre konsolide cironun yüzde 63’ünü, faaliyet karının ise yüzde 45’ini sağlamaktayız. Türkiye ekonomisine değer katacak ve şirketlerimizin küresel piyasalarda tanınmasını sağlayacak yatırım fırsatlarını kovalıyoruz. Ülkemiz ve topluluğumuzun geleceğine olan inancımızla büyük ölçekli yatırımlara imza atmaktan kaçınmıyoruz. Bu yatırımların en önemlisi olarak gördüğümüz Fuel Oil Dönüşüm Projemizin hızla ve başarıyla ilerlemesini gururla izliyoruz” 

İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman Rafinerileri’nde gerçekleştirilen törenlerde Tüpraş’ta 35, 30, 25, 20, 15, 10 ve 5. hizmet yıllarını dolduran 965 çalışan hizmet beratlarını aldı. Aynı günün akşamı İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman’da gerçekleşen altıncı emekliler buluşmasına katılan, geçmiş dönemlerde görev yapmış her kademeden binlerce Tüpraş emektarı anılarını tazeleyerek hasret giderdi.



MB(MB/AAA)