Çay Üreticileri Sendikası (Çay-Sen), geçen 21 Mayıs tarihinde Pazar ilçesinde çay alımlarına getirilen sınırlama ile özel sektörün açıklanan taban fiyatın altında alım yapmasının protesto amacıyla eylem düzenlendi. Eyleme, ÇAYKUR’ un Melyat Çay Fabrikası’nda çalışan ÇAYSEN ve Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) üyesi Metin Posta’ da, işyerinden iki gün izin alarak katıldı. Burada konuşan Posta, Çaykur ve özel sektör kuruluşlarına yönelik eleştirilerde bulundu, üreticilerin mağdur edildiğini savundu. Eylemden sonra hakkında soruşturma başlatan Çaykur, 'İzinsiz ve mazeretsiz işe gelmemek ve basın yoluyla Çaykur'u küçük düşürücü konuşma yapmak' gerekçesiyle Posta’nın iş akdini 4 Temmuz tarihinde, ihbarsız ve tazminatsız feshetti.

Çaykur’un Pazar İlçesi’ndeki Melyat çay fabrikası önüne çadır kuran Posta, oturma eylemine başladı. Burada basın açıklaması yapan Posta’ya ilçedeki bazı sivil toplum örgütü temsilcileri, “Çaykur’da işten çıkarmalara son” pankartı ile destek verdi.

"YARGIYA GÜVENİYORUM"

İzin dilekçesinin onaylandığını ve aldığı izin sonrası eyleme katıldığını belirten Metin Posta eylemden sonra izin belgesindeki onayın silinerek sümen altı edildiğini öne sürerek şöyle konuştu:

“İznimim iptal edildiği ile ilgili bana da kısım müdürüme de bilgi verilmedi. Ben de izinli olduğum için 2 gün işe gitmedim. Daha sonra mazeretsiz 2 gün işe gitmediğim gerekçesiyle hakkımda soruşturma başlatıldı ve işten çıkarıldım. Hukuksal mücadelemi başlattım. Rize İş Mahkemesi'nde işe geriye dönüş için dava açtım. İzin dilekçemi daksille silen ve sümen altı eden müdür vekili G.Z. hakkında suç duyurusunda bulundum. Yargı süreci başladı ve yargıya güveniyorum. Bu mücadelemiz dava sonuçlanana kadar devam edecek. Fabrika önüne çadır kurduk. Çadırımız halka açıktır. Herkesi bekliyorum."

Açıklamanın ardından destek veren grup alkışlarla bölgeden ayrılırken, Metin Posta çadırda oturma eylemine başladı. Posta’ya, eşi Emine ve kızı Bahar Posta’da destek verdi. Bahar Posta, “Babam nerede biz oradayız” ve “Babamın emeğine işine dokunma” pankartı ile destek verdi. Bahar Posta, “Babam işe dönene kadar onun arkasındayız” dedi.