Fethiye'nin Seki Beldesi'ne bağlı Çaltılar Köyü'ne 1 ay önce İngiltere'den gelen arkeologlar, M.Ö. 5'inci yüzyıla ait kayıp bir şehrin izini sürüyor. İngiltere'deki Bristol ve Liverpol üniversitelerinden gelen arkeologlar, Uludağ Üniversitesi'nin işbirliğiyle Çaltılar Köyü'ne 1 kilometre uzaklıktaki Cumayeri Höyüğü'nde çalışmalarını yoğunlaştırdı. Arkeologlar araştırma sırasında 'tunç' ve 'demir' bulgulara rastladı. Topladıkları örnekleri kimyasal laboratuvarlarda inceleyen arkeologlar, höyük altında kayıp bir şehir olduğuna inanıyor. Şehri gün yüzüne çıkarmak için kazı çalışması yapmayı planlayan Bristol Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nicoletta Momigliano başkanlığındaki arkeologlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurmaya hazırlanıyor.

ŞALVARLARIYLA KÖY ORTAMINA AYAK UYDURDULAR

Çalışmalar sırasında yöreye ait şalvarlar giyen arkeologlar, köy halkının ilgisini çekiyor. Yaklaşık 1 aydır köyde konaklayan İngiliz arkeologlara Bristol, Liverpol ve Uludağ üniversitelerinden öğrenciler de eşlik ediyor. Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Nicoletta Momigliano, 16 kişilik bir ekiple çalıştıklarını, yüzey araştırmasının 1 hafta daha devam edeceğini açıkladı. 2 ayrı höyükte araştırma yaptıklarını belirten Prof. Dr. Momigliano, kazı çalışması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuracaklarını söyledi. Prof. Dr. Momigliano, "Lukka olarak anılan bu bölgede yapılacak kazı çalışması tarihe ışık tutacak. Phrygia, Iydra, Karia ve Batı Anadolu Adaları ve Kıbrıs ilişkileri irdelenerek yerel özellikler belirlenmeye çalışılacak" dedi.

'HÖYÜK ALTINDA TARİHİ YERLEŞİMLERİN OLDUĞUNA İNANIYORUZ'

Liverpol Üniversitesi'nden Doç. Dr. Alan Greaves de, "Yaptığımız araştırmaların sonucunda höyük altında kat kat yerleşim yerleri olduğunu, daha sonra bu yerleşim yerlerinin toprakla örtüldüğünü tespit ettik. 1 hafta sonra tamamlayacağımız çalışmaların ardından kazı izni için başvuracağız" diye konuştu.



ET(HA/COŞ)