Açılışta konuşan Arınç, "Güzel bir açılıştayız Rüstempaşa Medresemiz yeniden restore edildi. Tarihteki o güzelliğiyle o ihtişamıyla, yeniden hizmete açılıyor. Esasen sayın belediye başkanımız uzun bir zamandır, bizleri davet ediyordu. Biz de İnşallah birlikte olacağız demiştik.Bugün kısmet oldu, bugün İstanbul'da nereden geldiğimi de ifade edeyim. Sabah önemli bir toplantı başladı. İstanbul Küresel Forumu denen SETA ile birlikte, bir düşünce fikir alış verişi konuşma, yani dünyada saygın bilinen insanların bir araya gelip oluşturdukları 2 günlük bir toplantıydı" dedi.

FATİH BELEDİYESİ'NE TEŞEKKÜR ETTİ

Fatih Belediyesi'ne restorasyon çalışması için teşekkür eden Arınç, "Üzerinden 500 yıldan fazla bir zaman geçmiş, gerçekten ihmal edilmiş hatta, mezbele haline gelmiş yerlerdendi. Sağolsun Fatih Belediyemiz, 4.5 milyon bir sarfla burayı mükemmel bir hale getirdi. Öncelikle belediyemizin hem bugüne kadarki kazandırdıkları eserler ve bundan sonraki yapılacaklar için hem de Rüstempaşa Medresesi'nin bu hali ile ayağa kaldırdıkları için teşekkür ediyorum" dedi.

4 BİNE YAKIN RESTORASYON YAPTIK

10 yıllık iktidar döneminde çok sayıda restorasyon yaptıklarını dile getiren Bülent Arınç sözlerine şöyle devam etti.

"Tabi bir yeri restore etmek yeterli değil mutlaka iyi bir kullanım içerisinde olması gerekir. Her şeyiyle mükemmel bir hale getirebiliyorsunuz ama, insan olmazsa içerisinde, hayırlı hizmetler yapılmazsa hemen çökebilecek noktaya geliyor. Dolayısıyla tekrar buranın asli dairesine uygun biçimde kullanılması lazım. Zaten çok değerli bir tercihte bulunmuşlar ve İstanbul İlim ve Kültür Vakfı'na bu medreseyi bu yeri tahsis etmişler. Türkiye'mizin inanç hayatımıza kültür hayatımıza yurt içinde ve yurt dışındaki çalışmalarıyla ışık tutak çok değerli bir vakfımız İstanbul İlim ve Kültür Vakfı, onlar burayı kullanacaklarsa, nur ala nur bundan daha güzeli olamaz. Dolayısıyla belediyemizle. Vakıflar idaremizle iyi bir tercih yapmak suretiyle, bu yerin hakkın verecek bir vakfa bu yeri tahsis etmişler. Çünkü yüzlerce eser restore ediyoruz ama layığını bulmazsa maalesef yaptığımızla kalıyoruz. Vakıf eserleri sadece medrese değil ki onun içerisinde camiler var, bunu içerisinde türbeler var, bunun içerisinde imaretler var, bunun içerisinde külliyeler var, bunun içerisinde hamamlar var. Binlerce vakıf var, çok şükür bizim görevimiz onlara sahip çıkmak. Hamdolsun ki 10 yıllık hükümetimiz döneminde sayın başkanımızda ifade ettiler 4 bine yaklaştı restorasyonumuz. Bunların maddi karşılığı 3,5 katrilyondur. Bu güne kadar sarf ettiğimiz para bu. 70 bin kişiye yakın istihdam sağladık. Vakıflarımız kendi bütçesiyle, ne kadar geliri varsa o kadar hizmet etmeye çalışıyor. Ama bu gelirin karşılığı 4 bine yaklaşan restorasyon değil; bunların içersinde belediyelerimizin yaptıkları, vilayetlerimizin yaptıkları olduğu gibi aynı zamanda, şahısların sponsorların yaptığı eserler var. Mesela Ortaköy Camii'ni Kuveyt Türk ve Finans Katılım Bankası yapıyor. Bir çok camimizi hayırseverlerimiz yapıyor. Bizim gelirlerimizde bereket var. Allah o bereketin karşılığında eskiden 50 senede 50 tane yapamazken, şimdi 10 senede 4 binini ayağa kaldırdık kaldırıyoruz."

VAKIFLARA SAHİP ÇIKMAK İNANCIMIZIN

"Vakıflara sahip çıkmak inancımızın gereğidir" diyen Arınç, "Adı vakıf medeniyeti olan o medeniyetin çocuklarına bir sorumluluktur, bir vazifedir. O medeniyetin çocuklarını burada fazlasıyla görüyorum. Vakıflara sahip çıkmak sizin de göreviniz sizin de sorumluluğunuz. O zaman elimizden geleni yapacağız burayı en iyi şekilde koruyacağız. Burayı en iyi şekilde kullanmak lazım. Hayırlı olsun" ifadesini kullandı.

MEDRESEYİ GEZDİ

Konuşmasının ardından Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'e plaket veren Bülent Arınç, protokolle birlikte açılış kurdelesini kesti. Bir programa katıldığı için açılışa geç gelen İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'da programa katılırken, Bülent Arınç'la görüştü. Bir süre İstanbul Valisi ile sohbet eden Bülent Arınç daha sonra 24 odadan oluşan medreseyi gezdi.