Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene, Vali Vahdettin Özcan, Garnizon Komutanı Tankçı Kurmay Albay Özkan Ulutaş, Belediye Başkanı İrfan Dinç, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş ile askerler ve kurum amirleri katıldı.

Atatürk’ün Çankırı’ya gelişini sembolize eden Türk bayrağının Çankırılı yarenler tarafından Vali Vahdettin Özcan’a sunulmasının ardından Atatürk Anıtı'na Belediye Başkanı İrfan Dinç çelenk koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam eden programda, Atatürk’ün Çankırılılar'a hitaben yaptığı konuşma okundu.

Belediye Başkanı İrfan Dinç yaptığı konuşmada, Atatürk’ün Şapka İnkılabı gibi çok önemli bir yeniliği Türk milletine duyurmak üzere Çankırı ve Kastamonu’yu seçmesinin çok anlamlı olduğunu belirtti. Başkan Dinç, şunları söyledi:

"Genç cumhuriyetin filizlenme, değişim ve gelişim sürecinin önemli dönemeç noktalarından olan Şapka İnkılabı'nın fiilen başlangıç noktası olan Çankırı, Mustafa Kemal Atatürk’ün 23 Ağustos 1925 tarihinde çıktığı yurt gezisinde elinde şapka ile halkı ilk kez selamladığı ve Şapka İnkılabı'nı fiilen başlattığı durak noktası olmuştur. Esasında Mustafa Kemal Atatürk’ün Şapka İnkılabı gibi gerçek anlamda devrim niteliği taşıyan bir yeniliği Türk milletine duyurmak için Çankırı, Kastamonu güzergahından başlatması bir tesadüf olamazdı. Çünkü bu güzergah Kurtuluş Savaşı’nda İnebolu’dan cepheye kağnılarla mermi taşıyan, cephane taşıyan yanığın eminelerin, şerife bacıların yürüdüğü istiklal yolunun güzergahıydı. Çünkü bu güzergahtaki Anadolu insanı Kurtuluş Savaşında vatanın müdafaası için çok büyük özverilerde bulunmuş ve cepheye sürekli lojistik sağlamıştır. Dedelerimizin, ninelerimizin karda kışta, kağnı üzerindeki mermilerin ıslanmaması için çocuğunun üzerindeki battaniyeyi mermilerin üzerine örtüp, zorlu dağları tepeleri aşarak gösterdikleri fedakarlıklar bizler için onur ve gurur vesilesidir. Çankırı halkı her zaman Atatürk önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve onun ilkelerinin yılmaz savunucusu ve destekçisi olmuştur. Bundan sonra da olmaya devam edecektir. 

Başkan Dinç, terör olaylarını da kınayarak, şehitlere rahmet, ailelerine de başsağlığı diledi.

Programın folklor gösterileri ve eğlence bölümü şehitler nedeniyle iptal edilirken, protokol ise Atatürk’ün bir gece konakladığı tarihi Selahattin İnal Güzel Sanatlar Lisesi’nde açılan Atatürk fotoğrafları sergisini gezip, Atatürk'ün kaldığı odayı ziyaret etti.



EY(AY/SS)