Rektör Prof. Dr. İbicioğlu gazetecilerle bir araya gelerek, üniversitenin hedeflerini açıkladı. Üniversitenin üç temel misyonuna dikkati çeken İbicioğlu, son 5 yıldır üniversite sayısının hayli arttığına işaret etti. Şu an 170 rakamlarına dayanan üniversite sayısının yakın zamanda 200'e ulaşacağını vurgulayan Rektör Prof. Dr. İbicioğlu, şunları söyledi:

"Bu kadar sayıda üniversite olması üniversiteye giriş sınavında gençlerimiz açısından büyük imkanlar oluşturacak. Artık lise mezunlarının yüzde 100'ü üniversitede okuma şansı bulacak. Artık üniversiteler öğrenci bulmak için öğrencilerin kapılarında kuyruklar oluşturacak. Başarılı olabilecek öğrencilerin ayağına gidilecek. Çünkü üniversiteler öğrenci bulmakta sıkıntı yaşayacak. Hükümetler eskiden olduğu gibi muhtemelen üniversitelere büyük kaynak ayıramayacak. Çünkü bu kadar üniversite olunca bütçeden üniversitelerin alacağı paylar gittikçe azalacak."

GİRİŞİMCİ ÜNİVERSİTE

Üniversitelerin artık kendi yağlarıyla kavrulmak zorunda kalacaklarına değinen Prof. Dr. İbicioğlu, "Girişimci üniversite olmak zorundayız. Bu bir tercih değil, lüks değil, bu bir mecburiyet. Ayakta kalmak istiyorsanız, girişimci üniversite olmanız şart. Aksi takdirde üniversitelerin ayakta kalması, rekabet etmesi, markalaşması zorlaşacak" dedi.

SDÜ Rektörü Prof. Dr. İbicioğlu, bu noktadan hareketle SDÜ'nün girişimci üniversite konseptini öne çıkardığını, kendi kaynaklarını oluşturabilecek, yenilikçi, özgüveni yüksek, farklı alanlara el atabilen, özel sektör refleksi içerisinde piyasada hareket edebilen küresel dünyada var olmaya çalışabilen bir üniversite hedeflediklerini açıkladı.

Halen bilimsel yayın sayısı bakımından dünyada 600'üncü sırada olan SDÜ'nün ilk 100 üniversite arasına girmeyi hedeflediğini anlatan İbicioğlu, 4 yıl içerisinde bu hedefe ulaşmak istediklerini kaydetti.

ARAŞTIRMA MERKEZLERİ HALKA AÇILIYOR

SDÜ'deki 39 araştırma merkezini yeniden konumlandırdıklarını belirten Rektör Prof. Dr. İbicioğlu, şöyle devam etti:

"Araştırma merkezlerimizi Ispartamız ve ülkemizle buluşturuyoruz. Örnek olarak Tarımsal Araştırma Merkezimizi çiftçilerimizin, ziraat çilerimizin ayağına götürüyoruz. Eğirdir'de elmada kara lekenin önlenmesi, organik keçi üretimi çalışmalarına başladık. Isparta'da bir bilim merkezi oluşturmak istiyoruz. Eğitim, sağlık ve bilişim sektörünü geliştireceğiz. Marka olabilmek için taklit edilmesi zor özellikleri geliştirmeniz gerekiyor. Bu durumda bilgiyi etkin kullanmamız, halk ve üniversiteyi buluşturmamız gerekiyor. Teknokentimizi kullanarak, Isparta'da bir tane marka çıkartmalıyız."

Rektör Prof. Dr. İbicioğlu, araştırma merkezlerinden bu yıl 10 milyon lira ciro hedeflediklerini sözlerine ekledi.



ME(SU/SS)