Bizim kuşağın yaprak dökümü tüm acımasızlığıyla sürüyor... Türkiye sol yayıncılığının öncü isimlerinden Muzaffer İlhan Erdost'un da yaşama veda ettiğini acıyla öğrendik. O şimdi, 12 Eylül işkencecilerinin katlettiği ve o günden beri de adını paylaştığı İlhan kardeşine kavuşacak...

Gazeteciliğe aynı dönemde başladığımız Muzaffer Erdost, Evrem, Pazar Postası ve Ülke gibi ilerici dergilerde yazarlık ve yayın yönetmenliği yaptıktan sonra 1964 yılında Sol Yayınlar'ı kurarak sol klasikleri Türkçeye kazandırmaya başlamıştı.

Tüm sol yayıncılar gibi Muzaffer de sürekli Türk Ceza Kanunu'nun 142 maddesi tehdidi altındaydı.

1970 yılı başlarında yasal ve ekonomik baskılara karşı örgütlenmek üzere sol kitaplar yayınlayan tüm yayınevi yöneticileriyle tek tek görüşmüş, bu konudaki düşüncelerini de Ant Dergisi'nde yayınlamıştık.

Muzaffer'in görüşleri de 10 Mart 1970 tarihli Ant'ta yer alıyordu.

Ne var ki bir sene sonraki Mart'ta inen balyoz bu örgütlenmeye olanak vermemiş, tüm sol yayınevleri gibi Sol Yayınları da zorbalıkla susturmuştu.

1974 affına kadar zindanda kalan Muzaffer serbest bırakıldıktan sonra sol yayıncılığı aynı kararlılıkla sürdürecekti.

Ancak bu kez 12 Eylül faşist darbesi sadece Muzaffer'i değil, kardeşi İlhan Erdost'u da tutsak edecekti.

İlhan Erdost zindanda Cunta'nın işkencecileri tarafından katledilecek, daha sonra serbest bırakıldığında Muzaffer kardeşinin adını da kendi ismine entegre ederek onu Muzaffer İlhan Erdost olarak yaşatmaya devam edecekti.

İlhan'ın vahşice öldürülmesinin tüm ayrıntılarını Muzaffer Erdost kağıda dökerek yurt dışına da ulaştırmıştı. Bu belgenin Türkçesini Brüksel'de Tek Cephe Gazetesi'nde yayınladığımız gibi, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Flamanca çevirilerini de İnfo-Türk bültenleriyle dünya kamuoyuna duyurmuştuk.

Tek Cephe: https://www.info-turk.be/TCephe3.pdf
İngilizce: https://www.info-turk.be/50E.pdf
Fransızca: https://www.info-turk.be/50.pdf
Almanca: https://www.info-turk.be/Nov-dez%201980-d.pdf
Flamanca: https://www.info-turk.be/December%201980.pdf

Üzerinden tam 40 yıl geçti... Muzaffer de sevgili kardeşine kavuşmak üzere sonsuzluğa göçüyor.

Ailesinin, dostlarının ve onun kitaplarıyla bilinçlenmiş tüm devrimcilerin acısını paylaşıyor, Muzaffer Erdost'a "İlhan'a da sevgilerimizi ilet..." diyoruz.

Doğan Özgüden - İnci Tuğsavul
Ant Dergisi ve Yayınları yöneticileri