İzmir Tabip Odası tarafından 1-15 Nisan 2012 tarihleri arasında, İzmir'in değişik bölgelerinde yüz yüze yapılan anket çalışmasında, toplam 1639 kişiye, sağlık hizmeti ve hekimlik ile ilgili 25 soru yöneltildi. Anket sonuçlarına göre, soru yöneltilenlerin yüzde 75'i aldığı sağlık hizmetini kaliteli bulmadığını belirtti. Elde edilen sonuçlara göre, yüzde 71'i aldığı sağlık hizmetinden memnun değil, yüzde 70'i hekim- hasta iletişiminde sorun olduğunu düşünüyor, yüzde 78'i hekimleri sağlık sistemindeki sorunlardan dolayı suçlu görmüyor, yüzde 74'ü muayene süresini yetersiz buluyor, yüzde 64'ü ise hekimlerin mutsuz olduğunu düşünüyor.

Anketin en çarpıcı sonucu ise katılım paylarıyla ilgili ortaya çıktı. Ankete katılan vatandaşların yüzde 92'si tedavisi sırasında katılım payı adı altında ödeme yapmaktan memnun olmadığını dile getirdi. Bu sonucun, vatandaşların sağlık hizmetini devletin karşılaması gereken bir hak olarak gördüğünü ortaya koyduğu belirtildi.

Vatandaşlardan, aldığı sağlık hizmeti ile ilgili memnuniyetini düşükten yükseğe 1 ile 10 arasında derecelendirmesi istendiğinde not ortalaması 4.2 olarak belirlendi. Bu oran kadınlarda ve kentte yaşayan yüksek eğitimli grupta 4'e indi.



(AÖ/SS)


--- KUTU ---



İZMİR Tabip Odası yönetimi yapılan anket ve sonuçlarıyla ilgili şu bilgileri de verdi:

DEMOGRAFİK VERİLER

Katılımcıların yüzde 92'si 18- 65 yaş, yüzde 4'ü 18 yaşından genç, kalanı 65 yaşı üzerinde. Ankete katılanların yüzde 56'sı erkek, yüzde 44'ü kadın. Eğitim durumu bakımından yüzde 59'u yüksek okul, yüzde 19'u lise, yüzde 12'si ilkokul, yüzde 8'i ortaokul mezunu. Katılımcıların yüzde 62'si orta gelir, yüzde 32'si düşük gelir, yüzde 5'i yüksek gelir grubunda. Ankete katılanların yüzde 61'i kentte, yüzde 34'ü ilçelerde, yüzde 3'ü beldelerde, yüzde 2'si köyde yaşıyor.

VATANDAŞ ALDIĞI SAĞLIK HİZMETİ İÇİN NE DÜŞÜNÜYOR?

Vatandaşların yüzde 92'si tedavisi için katılım payı adı altında ödeme yapmaktan memnun değil. Bu oran aktif çalışan yaş grubunda ve daha küçük nüfuslu yerlerde yaşayanlarda daha da yükseliyor. Vatandaşın yüzde 44'ü eskiye oranla daha fazla hastalandığını düşünüyor. Ancak bu oran 65 yaşın üstünde yüzde 63'e, yüksek eğitim düzeyinde yüzde 71'e yükseliyor. Vatandaşın yüzde 33'ü gereksiz ilaç yazıldığını düşünüyor. Bu oran 65 yaşın üstünde ve yüksek eğitimli grupta 10 puan kadar yükseliyor. Vatandaşın yüzde 32'si gereksiz tıbbi inceleme yapıldığını düşünüyor. Bu oran sadece yüksek eğitimli grupta 10 puan kadar yükseliyor. Ankete katılanların yüzde 55'i ameliyatlarda ucuz malzeme kullanıldığını düşünüyor. Bu oran düşük gelir düzeyinde ve küçük nüfuslu yerlerde yaşayanlarda daha da yükseliyor. Vatandaşın yüzde 74'ü doktorun kendisi için yeterli muayene zamanı ayırmadığını düşünüyor. Vatandaşın yüzde 77'i acil servislerde aldığı hizmeti, yüzde 58''i yoğun bakımlarda aldığı hizmeti yeterli bulmuyor. Bu oran orta yaş grubunda ve yüksek eğitimli grupta 10 puan kadar daha da yükseliyor. Vatandaşların yüzde 60'ı tamgün yasasının sonuçlarından memnun. Yüzde 61'i Genel Sağlık Sigortası uygulamasından memnun değil. Bu oran prim ödeyecek olan orta yaşta ve yüksek eğitim düzeyinde daha da yükseliyor. Vatandaşın yüzde 71'i aldığı sağlık hizmetinden genel olarak mutlu değil. Yüzde 75'i aldığı sağlık hizmetini kaliteli bulmuyor. Bu oran şehirde yaşayan dar gelirli vatandaşlarda daha da yükseliyor.

VATANDAŞ HEKİMLER İÇİN NE DÜŞÜNÜYOR?

Vatandaşların yüzde 69'u hekim-hasta iletişiminde sorun olduğunu düşünüyor. Yüzde 62'si hekimleri "paracı" meslek mensubu olarak görüyor. Yüzde 78'i hekimleri sağlık sistemindeki sorunlardan dolayı suçlu görmüyor. Yüzde 64'ü hekimlerin mesleklerini icra ederken mutsuz olduğunu düşünüyor. Vatandaşların yüzde 53'ü son yıllarda hekimlere karşı şiddetin arttığı görüşünde. Vatandaşın yüzde 63'ü yabancı hekime muayene olmak istemiyor. Bu oran 65 yaş üstünde, düşük gelir ve eğitim düzeyli grupta yüzde 70'in üzerine çıkıyor. Vatandaşın yüzde 65'i de hekimlerin haklarını aramak amacı ile grev yapmasını doğru bulmuyor.