Şahin Aydın bu başvurularının reddedilmesi üzerine, 28 Şubat 2021 pazar günü, Loewenfeldstraße’nin adını sembolik olarak Maria-Lippert-Straße olarak değiştirdi. Pandemi nedeniyle bu eylemi tek başına gerçekleştirmek durumunda kaldı. Şahin Aydın'ın tek kişilik eylemine Alman yerel basını genişçe yer verdi.

Peki Şahin Aydın, neden sokağın isminin değiştirilmesi talebiyle başvuru yaptı?

Loewenfeld kimdi? Maria Lippert kimdi?

Wilhelm Friedrich Julius Hans "Wilfried" Höffer von Loewenfeld (25 Eylül 1879 - 5 Temmuz 1946):

İmparatorluk Donanması’nda deniz subayı olarak görevli olan Loewenfeld, başında olduğu deniz filosunun kendi kendine batması sonucu görevinden alınır. Bu duruma duyduğu tepkiyle, görevinden alınmasından sorumlu tuttuğu kurumlara-insanlara; denizcilere, işçi hareketlerine, demokratik cumhuriyete karşı savaşmaya başlar. Ve bu savaşı radikal sağcı bir çetebaşı olarak yürütür.

3 Nisan’dan 18 Mayıs 1920’ye kadar, kendi oluşturduğu bahriye tugayı ile birlikte; Bottrop, Gladbeck, Dorsten ve Kirchhellen’de; cumhuriyeti daha henüz sağcı Kapp Darbesi’nden kurtarmış olan maden işçilerine karşı harekete geçer. Von Loewenfeld; Bottrop ve Kirchhellen’de, çoğu Kapp’a karşı savaşmış olmak üzere, toplam 258 kişinin öldürülmesinden sorumludur. Bunun yanı sıra, Bottrop Belediye Binası’ndaki polis hapishanesinde yaşanan bir tecavüzden de sorumludur.

Tecavüze uğrayan kadının adı; Maria Lippert’tir.

Bottrop-Kirchhellen Mezarlığı’nda; von Loewenfeld ve başında bulunduğu çetelere ait bir Anıt Mezar bulunmaktadır. Ayrıca 5 Mayıs 1960’da Kirchhellen Beldesi Cemaati, bu katilin adını bir caddeye verme kararı alır.

13 Haziran 2019’da ise; Kiel şehrinde von Loewenfeld ve başında bulunduğu radikal sağcı çete mensupları adına yapılan Anıt Mezar, Belediye Meclisi’nin kararıyla kaldırılır.

Ancak Loewenfeld’in bir caddeye verilen ismi, bugüne dek muhafaza edilir.

Maria Lippert (16 Mart 1901-23 Nisan 1927):

16 Mart 1901’de doğar ve ailesiyle birlikte Bottrop’a taşınır.

27 Nisan 1920’de, Loewenfeld’in bahriye tugayı üyeleri tarafından tutuklandığında, henüz 19 yaşındadır ve Bottrop Belediye Binası’ndaki polis hapishanesine atılır. Lippert, Belediye Binası’nda kendisini koruyabilecek hiçkimseyi bulamaz ve düzensiz askeri birliklere mensup askerler tarafından defalarca tecavüze uğrar. Çetelerin asıl aradığı, onun Kapp Darbesi’ne karşı savaşan erkek kardeşidir, ancak onu bulamazlar. Bu tecavüzcüler beşer yıl hapis cezasına çarptırılmalarına rağmen, kısa bir hapis süresinin ardından çete sempatizanları yardımıyla firar ederler.

Maria Lippert ise birkaç kez ameliyat edilmek zorunda kalır. Çalışamaz hale gelir ve Bottrop’tan uzaklaşır. Henüz 26 yaşındayken, 23 Nisan 1927’de Ohligs’de hayatını kaybeder.