Petekli balın daha kaliteli olduğu yönündeki inancın gerçek olmadığını da söyleyen Otlu, tüketicilere seslendi. Otlu, "Firmalarca üretilen ve marketlerde satılan süzme bal tahlillerden geçiyor. Tahlilden geçmeyen petekli balda ise bakteri üreme riski var. Bu nedenle balı peteğiyle birlikte tüketmemek gerekiyor. Sokaklarda elinde petek ballarla dolaşıp kendini arıcı olarak tanıtanlardan bal almayın. Tanıdık arıcı yoksa markası belli, üretim izni olan kaliteli süzme balları marketlerde bulabilirsiniz" dedi.

BALDA BİLİNMEYENLERİ ANLATTI

Sahte bala karşı uyarılarda bulunan ve özellikle mısır şurubundan yapılan süzme balın üzerine petek kırıntısı dökülerek tüketicilerin kandırıldığını vurgulayan Ahmet Turan Otlu, şöyle konuştu:

"Türkiye'de 85 bin ton civarında bal üretiliyor. Bunun parasal karşılığı yaklaşık 90 milyon lirayı buluyor. Maalesef ülkemizde 'merdiven altı üretim' dediğimiz mısır şurubundan yapılan ürünler bir şekilde tüketiciye ulaştırılıyor ve yapılan yanlışlar gerçek arıcılara yükleniliyor. Sahte bal ile gerçek bal ayrımını kesin olarak insan gözüyle anlamak güç. 'Gerçek bal kristalleşmez' gibi bir yanlış algı da var. Gerçek balın bir süre sonra kristalize olabileceğini unutmamalıyız. Esasen kristalize olmayan baldan şüphe etmemiz gerekir. Ayrıca bir de 'Pahalı bal kalitelidir, ucuz bal kötüdür' diye düşünmemek gerekiyor. İnsanlar pahalı olunca biraz güven duyuyor. Maliyeti az olan arı yetiştiricileri biraz daha ucuza bal satabilir. Bu nedenle bilinen arıcıdan bal almakta yarar var."