Aydın’ın Didim İlçesi’nde, Belediye tarafından sigaranın zararları ve sigarayı bırakma yöntemleri konulu eğitim semineri düzenlendi. Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kamuran Çapçıoğlu’nun verdiği semineri belediye personelinin yanı sıra vatandaşlar da izledi. Uzm. Dr. Kamuran Çapçıoğlu, sigara bağımlılığının normal bir tercih olmadığını, bu yüzden de kişisel irade ile bırakmanın çok zor olduğunu belirtti.

Uzm. Dr. Çapçıoğlu, tütün yeşilken 200 zehirli madde bulunduğunu, işlendiğinde ise bu rakamın 4 bine yükseldiğini kaydederek, "Bu zehirli maddelerden bazıları katran, arsenik, aseton ve en önemlisi de nikotin. Bağımlılık yaratan da tütünün içinde bulunan nikotin. Dünya Sağlık Örgütü’de nikotin bağımlılığını hastalık kabul etti. Nikotin bağımlılığı ile mücadelede yüzde 100 tedavi mümkün. İlaçla tedavi bulundu ve 5 yıldır dünyada, 2 yıldır da ülkemizde uygulanıyor. Ben 16 ayda 4 bin hastama sigarayı bıraktırdım" dedi.

BİR NEFESLE BULAŞIR

Uzm. Dr.  Çapçıoğlu, nikotin bağımlılığının tüberküloz gibi bulaşıcı bir hastalık olarak algılanması gerektiğini ve nikotin bağımlılığının da bir nefesle bulaşacağını ifade etti. Nikotin alma isteğinin kişiyi endişe, öfke, kızgınlık ve yoksunluk gibi durumlara sevk ettiğini dile getiren Uzm. Dr. Kamuran Çançıoğlu, "İlaçla tedavide beyin hücreleri nikotini üç ayda unutuyor. İlaçla tedavi nörokimyasal ve psikolojik istemi yok ediyor, kişiye sadece davranışlarını düzenlemek kalıyor. Bunlar da sigarayı ve nikotini çağrıştıran ve de barındıran ortamlardan uzak durmak" dedi.

SİGARAYI İÇEN BİLİNÇALTI

Türk toplumunun yüzde 51’inin sigara kullandığını, çoğunun da sigaranın zararlı olduğunu bilerek içtiğini aktaran Uzm. Dr. Çapçıoğlu, "Sigarayı içen aslında bilinçaltımız. Sigara akciğer, prostat, meme kanseri gibi birçok hastalığın başlıca sebebi. Sigarasız bir toplum kültürü oluşturmamız gerekiyor" dedi. Seminer sonunda katılımcıların nefes ölçümü de yapıldı.



BY(AÖ/SS)