Almanya'nın Nürnberg kentinde gerçekleşen Türk-Alman Film Festivali kapsamında dünya prömiyeri gerçekleşen, Rejisörlüğünü Eren Önsöz'ün yaptığı 'Haymatloz' filmi büyük ilgi gördü.

Filmde, 1933 yılından itibaren Almanya'da, kürsülerinden uzaklaştırılan binden fazla Yahudi ve Üniversite Profesörünün Türkiye'ye gitmek zorunda kaldığı ve Atatürk döneminin Üniversite sistemini kurdukları anlatılırken, Türkiye'nin kucak açtığı o profesörlerin çocuklarının hatıralarına yer veriliyor.

TÜRKÇE KONUŞTU



Bunlardan Profesör Phlip Schwartz'ın kızı Susan Ferenz Schwartz Türkçe konuşarak, Almanya'da doğduğunu,1932 yılından 1946 yılına kadar İstanbul'da yaşadığını anlattı. Susan Ferenz, Türkiye'de yaşanan terör saldırılarına dair "Bana göre Türkiye fenadan fenaya gidiyor"  dedi. Susan Ferenz, "her şeye rağmen Türkiye'ye gittiğim zaman açılıyorum" dedi.

BİLİNMEYEN TARİHİ AÇIĞA ÇIKARDIM

Filmin yapımcısı rejisörü Eren Önsez de bilinmeyen bir tarihi açığa çıkardığını söyleyerek, "Almanya'dan kaçan ve Atatürk'ün Türkiye'ye davet ettiği Profesörlerin Üniversiteleri kurduğunu belgeledim" dedi.

Filmde tarihi sahneler siyah beyaz olarak yer alırken, Profesörlerin çocuklarının İstanbul'da hatıralarının canlandığı ve heyecanları anlatılıyor. Film Almanya'da Ekim ayında vizyona girecek. Türkiye gösterimi ise henüz belli değil.