Prof. Dr. Turan Karadeniz, yapımı devam eden Ordu- Giresun Havaalanı'nın kesme çiçek ihracatında Rusya pazarını elde etme açısından büyük katkılar sağlayacağını söyledi. Prof. Dr. Karadeniz, kesme çiçek yetiştiriciliği ile üreticileri fındığa bağımlılıktan kurtarmak istediklerini ifade etti. Prof. Dr. Turan Karadeniz, "Kesme çiçek konusunda çok önemli bir potansiyele sahibiz. Yılın 12 ayı kesme çiçek yetiştirebiliriz. Antalya'da haziran, temmuz ve ağustos aylarında üretim dururken, biz burada yetiştirebiliriz. Bu açıdan Karadeniz Bölgesi çok uygun. Rusya, Ukrayna, Bulgaristan, Gürcistan gibi ülkeler kesme çiçek konusunda büyük bir potansiyel. Karadenizli üreticiler de, fındığa bağlılıktan kurtulsun istiyoruz. Adana ve Mersin'de insanlar 12 ay para kazanabiliyor. Neden Karadeniz Bölgesinde olmasın" dedi.

Kesme çiçek üretimi ile fındığa göre çok daha az maliyetle çok daha fazla gelir elde edilebileceğini kaydeden Prof. Dr. Turan Karadeniz, 200 metrelik seraya 4 bin karanfil dikmenin mümkün olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Karadeniz, "Bunun 600 TL maliyeti var. Diğer masraflarla birlikte 1000 TL'yi buluyor. Buna rağmen yılda 30- 40 bin karanfil kesmek mümkün. 30 bin karanfil tanesi 10- 50 kuruş arasında satılırsa, özel günlerde güllerin 7- 10 TL'den satıldığını görüyoruz. 30 bin çiçek ortalama 30 kuruştan satılırsa 9 bin TL kazanmak mümkündür. 2 yılda 18- 20 bin TL alınabilir. Bir fidenin ekonomik ömrü 2 yıldır. 2 yılda bir gençleştirme gerekiyor. Çok basit teknik bilgilerle bunlar yapılabilir" diye konuştu.

Prof. Dr. Karadeniz, Karadeniz Bölgesi'nde haziran ayı başından itibaren eylül ayına kadar Ordu'dan birçok güney iline çiçek gönderebildiğine dikkati çekti. Prof. Dr. Karadeniz, "2010 yılında Türkiye'de yaklaşık bin 300 hektarlık alanda 30 milyon doları bulan bir ihracat gerçekleşti. Ancak halen önemli bir miktarda çiçek satın almaktayız. Bu pazarı geliştirmek adına birlik ve kooperatifler kurulmalı. Fındık dikim alanımız 700 bin hektar ve yıllık fındık ihracatımız 1.5 milyar dolar düzeyinde. Kolombiya 7 bin 500 hektarlık seradan, 1 milyar Euro tutarında kesme çiçek ihracatı gerçekleştiriyor. Kesme çiçekle fındığa göre birim alandan 80 kat daha fazla kazanç elde edilebilir" dedi.