Organ bağışı ve naklinin yaygınlaştırılması, bu bilincin geliştirilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında 'Organ Nakli Haftası' düzenlenirken, ülkelerinde karaciğer nakli yapılmayan Gürcistan vatandaşları İzmir'e gelmeye başladı. Kampanyalarla yetersiz organ bağışlarını artırma mücadelesi veren Türkiye’nin canlı donörden karaciğer naklinde dünya standartlarında başarı elde etmesi, çaresiz Gürcü hastaların tercihlerini etkiledi.

Bebek ve çocuk karaciğer nakillerinde öne çıkan İzmir Kent Hastanesi de nakil olan 4 Gürcü bebeğin ikinci hayat adresleri oldu. Açılış minik Archil Mamudlaze ile oldu. Tiflis’ten gelen Mayya- Georgy Mamudlaze’nin minik bebekleri Archil 10 Ağustos 2009’da henüz 17 aylıkken Kent Hastanesi’nde karaciğer nakli oldu. Doç. Dr. Murat Kılıç başkanlığında Doç. Dr. Murat Zeytunlu, Prof. Dr. Mehmet Alper, Doç. Dr. Çiğdem Arıkan, Opr. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Zafer Önen ve Dr. Onur Duygu’dan olaşan karaciğer nakli ekibi, Gürcü anne babaların güvenini kazandı. Archil’den birkaç ay sonra yeni konuk 5.5 aylık Gürcü bebek Mariam oldu. Archil'in babası Georgy Mamudlaze, karaciğer nakli olması gereken kızı Mariam'a yardım bulmak için Gürcistan'da televizyon programına katılan baba David Parakkebeshvili'ye ulaşıp, "Oğlumuz da kızınız gibiydi, onu Türk cerrahlar kurtardı, hemen Türkiye'ye İzmir'e gidin" diye adres gösterdi. Yeni hayat umuduyla İzmir’e gelen Mariam da 18 Aralık 2009’da gerçekleşen karaciğer nakliyle hayata tutundu. Archil, Mariam’dan sonra Gürcistan uyruklu 7 aylık Mate Enukidze 6 Haziran 2012, 18 aylık Otar Ghambashidre de 10 Temmuz 2012’de canlı donörlerinden alınan karaciğer parçalarının nakledilmesiyle yepyeni bir hayata başladı. 4 Gürcü bebeğin sağlığına kavuşması, Tiflisli Şorenna- David Mkhatvrişvili çiftinin doğuştan karaciğer hastası 4 yaşındaki kızları Sofia için İzmir’de şifa aramasına yol açtı. Kızına üç aylıkken karaciğer hastalığı tanısı konulduğunu belirten anne Mkhatvrişvili, şunları söyledi:

"Yıllardır kızım Tiflis’te tedavi gördü. Ancak bir ay önce nakil kararı alındı. Ülkemde karaciğer nakli yapılmıyor. Arayış içine girdik. Kızım gibi 4 bebeğin daha Kent Hastanesi’nde nakil olup sağlıklarına kavuştuklarını öğrendik. Bizim için bu örnekler çok önemliydi. Hemen doktorlarla irtibat kurduk ve buraya geldik. Kızıma ben karaciğerimden parça vereceğim. Hazırlıklar sürüyor. Çok heyecanlı ve umutluyum, Türk hekimlerine güveniyorum."

Öte yandan Doç. Dr. Kılıç, merkezlerine Türkiye’nin her bölgesinden olduğu gibi Azerbaycan ve Gürcistan’dan da bebek ve çocukların yanı sıra yetişkin hastaların nakil için geldiğini söyledi. Bugüne kadar 20’ye yakın Gürcü hastanın naklini gerçekleştirdiklerini belirten Doç. Dr. Kılıç, "Yakın coğrafyamızda karaciğer nakli yapılmayan ülkeler artık rotalarını bize çevirdi. Avrupa ülkeleri yerine bizi tercih ediyorlar. Bunda da başarılı sonuçlarımız etkili oluyor" dedi.



NC(İÖ/SS)