Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi (JMO) yönetimi ve oda üyeleri Botanik Park'taki İskender Efendi Konağı'nda düzenlenen toplantı ile deprem çalışmalarını değerlendirdi. JMO Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Engin Er, Bursa'da bilinen jeolojik verilerden hala yeterince yararlanılmadığını, bu verilerin yok sayıldığını belirterek, bu sorunu duyurmak için çalışacaklarını kaydetti.

Büyükşehir Belediyesi'nin Bursa çapında TÜBİTAK'la başlattığı depremsellikle ilgili çalışmayı olumlu bulduklarını ifade eden Engin Er, "Ancak bu çalışmaların sonuçlanması en az 3 yıl, belki de daha fazla sürecektir. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi'nin elinde bulunan yaklaşık 10 yıl önce yapılmış çalışmaların bir an önce imar verilerine geçirilmesini, dolayısıyla fay hatları, heyelan bölgeleri ve taşkın alanları gibi saha bilgilerinin yapılaşma sürecinde dikkate alınması önerisinde bulunuyoruz. O çalışmaları yok sayarsak ne mi olur? Şu anda merkez ilçe belediyelerinde olduğu gibi fay zonları üzerine imar verir, tehlikeli bölgelere okul ve hastane yapılmasına göz yummuş olursunuz" dedi.

Er, doğal afetlerin, tam da unutuldukları zaman yaşandığına ve ağır bedel ödemek zorunda kalındığını vurgulayarak, doğal kaynakların jeoloji biliminden yararlanılarak değerlendirilmesi gerektiğini anlattı.

Bursa'nın yerleşim alanlarında etkili en az 2 fay hattı olduğunu hatırlatan Er, "Bursa'nın zemini çok kötü. İstanbul'daki olası bir deprem, Bursa'da da aynı oranda hissedilecek. Bu nedenle bilinen fay hatlarına göre tedbir alınması gerekir" diye konuştu.