Alman Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) ‘partiye zarar verici davranışta bulunduğu’ iddiasıyla iki yıl önce ihraç ettiği eski Hamburg milletvekili Bülent Çiftlik, itiraz ettiği mahkemede haklı bulundu. Çiftlik, sahte evliliğe aracı olmak iddiasıyla yürütülen davada partiyi bilgilendirmediği ve milletvekili kutusuna konulan bir ihbar mektubunun sahte olduğunu söylemediği öne sürülerek 2011 yılında SPD’den ihraç edilmişti. SPD’yi haklı bulan Berlin Yerel Mahkemesi’nin kararını bozan Berlin Eyalet Mahkemesi, Bülent Çiftlik’in haklı olduğuna karar verdi.

ÖLÇÜSÜZ YAPTIRIM

Mahkeme, SPD’nin Çiftlik’e ‘ölçüsüz yaptırım uyguladığını’ ve partinin ‘bir kişi suçu tescil edilene kadar suçsuzdur’ ilkesini çiğnediği gerekçesiyle Çiftlik’in ihraç kararını değiştirmesi için 15 Nisan’a kadar süre tanıdı. Mahkeme, partinin ihraç kararının temeli olmadığını, Çiftlik’in posta kutusuna konulan yazının sahte olduğunu bilemeyeceğini ve sahte evliliğe aracı olduğu yönünde sabit bir mahkeme kararının bulunmadığını yazılı gerekçesinde belirterek, “İhraç kararı bir partinin üyelerine vereceği en ağır cezadır. Parti iç tüzüğü gereği ihraç, ancak partiye kasıtlı zarar veren ve parti kurallarına aykırı davranan üyelere uygulanabilir. Davacıda bu durum söz konusu olmadığı için partinin ihraç kararı ölçüsüz yaptırımdır” denildi. SPD kararını revize edip, ihracı geri alırsa dava düşecek. Aksi takdirde mahkeme ihracın hukuka aykırı olduğunu karara bağlayacak.

HİNDİSTAN’DA ÖĞRENDİ
 
Hindistan seyahatinde bulunan ve Hürriyet’in telefonla ulaştığı Bülent Çiftlik, “Mahkeme kararını avukatım maille bildirdi. Açıkçası iki yıldır süren mücadelemde bir mahkemenin bana önyargısız yaklaşacağı, konuyu iyice tartarak ele alacağına ümidim yoktu. Bu nedenle karar benim adalete inancımı güçlendirdi. Çünkü hakkımda yürütülen dava konusunda sürekli partideki ilgili kişileri bilgilendirdim, bizzat dosyalara bakmalarına izin verdim. Buna rağmen ihraç edilmem beni sarstı. Şimdi hak yerini buluyor” dedi.