-Süheyla Kaplan-





Hamburg’da Atlantic Otel’de gerçekleştirlen resepsiyonda Hamburg eyaletinin İçişleri Bakanı Michael Neumann, Hamburg eyaleti eski Başbakanı Ole von Beust, eyalet Meclis Başkanı Carola Veit, Avrupa Parlamentosu (AP) eski Milletvekili Vural Öger’in  yanı sıra çok sayıda yabancı ülkelerin temsilcileri  katıldı.

 

Hamburg Başkonsolosu Öztürk, Cumhuriyetin 89. yıldönümünde Türkiye’nin ulaştığı güçlü ekonomisi, dinamik genç nüfusu ile geleceğe güvenle baktıklarını belirterek, ‘Bütün Türkler bu bayramı coşku ile kutluyoruz. 1925 yılından beri Hamburg’da konsolosluğumuz var. O günden bugüne Cumhuriyet Bayramı Hamburg’da coşku ile kutlanmakta ve bundan sonra da kutlanılacak, kimsenin kuşkusu olmasın’ dedi.

 

Hamburg İçişleri Bakanı Neumann, son günlerde Almanya’da ırkçı cinayetlere değinerek, ırkçılıkla herp birlikte mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

 

Konuşmaların ardından Yeşiller Partisi Demirel,  yaptığı özel açıklamada, Türkiye’nin çeşitli kentlerinde valilik kararıyla Cumhuriyet kutlamaları engellemelerine değindi.

 

YEŞİLLER PARTİSİ MILLETVEKİLİ FİLİZ DEMİREL :’ERDOĞAN CUMHURİYETİ KUTLATMADI AMA BİZ ONU BERLİN’DE ÇOK GÜZEL KARŞILAYACAĞIZ’

 

 

Demirel: ‘’Cumhuriyet bayramının kutlamalarına engel koymanın demokrasi ile hiçbir alakası yok. Cumhuriyet  kutlamalarını engellemeye çalışmak, Cumhuriyeti engellemektir. AKP hükümeti bu yasakla Cumhuriyete karşı olduğunu göstermiş oldu. AKP yoksa Cumhuriyetten başka bir yönetim tarzı mı istiyor? Cumhuriyet kutlanmalarına karşı çıkıldı ama biz Başbakan Erdoğan’ı Berlin’de çok güzel karşılayacağız’ şeklinde konuştu.

 

‘Ergenekon’ terör örgütü adı altında gazetecilerin tutuklandığını ve birçok insanın ölüm orucunda olduğunu hatırlatan Demirel, ‘’Bunun demokratik bir yanı kalmadı. Sayın Erdoğan, Türkiye’yi adım adım dikta rejimine doğru götürüyor’ dedi.

 


AP eski Milletvekili Öger, Cumhuriyet Bayramını ‘en büyük bayram’ olarak nitelendirirken, ’Hepimizin kutlaması gereken bir bayram. Cumhuriyet Bayramı kutlamaları iç politikaya alet edilmemeli. Türkiye Cumhuriyeti Müslümanlar arasında ayrı bir ülke. İleri bir ülke. Cumhuriyet Bayramı aynı zamanda Türkiye’nin de başlangıcı, iftar edilmesi gereken bir gün’ diye konuştu.

 

Hamburg Türk Toplumu (TGH) Onursal Başkanı Nihat Ercan ise, Türkiye’de hükümetin her türlü engellemelerine karşın Cumhuriyet Bayramının kutlandığına işaret  ederek, Türk Toplumunun içerde ve dışarda her zaman Atatürk’e ve Cumhuriyete sahip çıkacağını söyledi.



Foto:Kadir Taçgın