Gaziantep Üniversitesi ve Gaziantep Kolej Vakfı Okulları'nın (GKV) ortak yürüttüğü 29 sorudan oluşan araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özkan Yıldız, sosyal paylaşım ağlarının net bir şekilde tanıtılması ve farkındalık düzeyinin arttırılarak gençlerin doğru bilgiye ulaşma ve paylaşma konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

ARAŞTIRMADAN KESİTLER

GKV Rehberlik Öğretmeni İpek Kundak, Sosyoloji Öğretmeni Sümer Karamık ve öğrencilerin desteğiyle yürütülen araştırmada yeni neslin sanal ortamda iletişim kurduğu için yüz yüze görüşmelerde içe kapalı, tutuk olduğu sonucunun çıktığını kaydeden proje başkanı Doç. Dr. Özkan Yıldız, bunun da sosyal yaşam açısından büyük bir tehlikenin habercisi olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Özkan Yıldız, araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 89'unun sosyal ağlarda günde 30 dakika ile 1 saat arasında vakit geçirdiğini, çevresindeki kişilerle uyum sağlamak için sosyal paylaşım ağlarını kullanan öğrenci oranının ise yüzde 20 düzeyinde kaldığını aktardı.

Doç. Dr. Özkan Yıldız, internete en fazla evden bilgisayar aracılığıyla bağlanıldığını kaydetti. Doç. Dr. Yıldız, "Yüzde 79'luk oranla video paylaşım siteleri ve sosyal paylaşım siteleri en çok ziyaret edilen siteler olarak görülüyor. Gençlerin yüzde 96'sı interneti yeni arkadaş edinmek veya arkadaşlarıyla sohbet etmek için kullanıyor. Akademik bilgi paylaşımı ise yüzde 4 düzeyinde kalıyor. Sosyal paylaşım ağlarına üye olduktan sonra yaşamında herhangi bir değişim olmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 17 iken, internetin insanları toplumdan soyutladığı fikrini taşıyanların oranı ise 40'ı buluyor. İnternet nedeniyle arkadaşlarıyla birlikte daha az vakit geçirdiğini söyleyenler ise yüzde 67 düzeyinde. Cinsel içerikli sitelerin kaldırılmasını isteyenlerin oranı yüzde 44 olurken, bu sitelerin zararlı olmadığını düşünenleri oranı ise yüzde 43, eğitim açısından yararlı olduğunu düşünenler ise yüzde 8'i buluyor" diye konuştu.

'YURTTAŞ NESİL YERİNE NETTAŞ NESİL'

Yüz yüze görüşmenin yerini zamanla netteki görüşmelerin almasıyla 'yurttaş nesil yerine nettaş nesil' olgusunu gündeme getireceğinin altını çizen Doç. Dr. Yıldız, şunları söyledi:

"Net alışkanlığı kazananlar günlük sosyal yaşamda ürkek, içe kapalı bir yaşama yöneliyor. Sanal ortamdaki eğlence kültürü gençlerin gerçek yaşamdan kopmalarına neden oluyor. Sosyal paylaşım ağlarının temel özelliklerinin getirisi olan kontrol kavramına daha kapsamlı bakılması gerekiyor. Sonuç olarak toplumbilimcilerin yeni bir sosyalleşme tanımı üzerinde çalışmasını ve literatüre kazandırması gerektiğini düşünüyoruz."