En büyük grubu oluşturan Türkçe öğretimin ise arttığı kaydedildi.

Ek Türkçe dil kursu

SPD Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili ve partisinin Entegrasyon Sözcüsü Kazım Abacı'nın Hamburg senatosuna yazılı bir önerge sunması üzerine güncel rakamlar ortaya çıktı.

Şu anda 12 ülke anadili için 378 kurs 84 farklı noktada bulunmaktadır. 2018/2019 öğretim yılında, diğerlerinin yanı sıra, 17 okulda 46 ek Türkçe kursu ve beş okulda 12 Arapça kursu beş okulda yeni verilecektir. Bu dil gruplarının yanı sıra, İtalyanca ve İspanyolca için gelen teklifler üzerine kurs yerleri genişletilebilinir. Geleneksel dilde tamamlayıcı dersler, öğrencilerin kendi kültürel köklerine yansıtmalarını ve anadilindeki başarıları okul kariyerine dahil etmelerini sağlayabileceği vurgulandı.

Çok dil bilmek önemli

Konu ile ilgili Kazım Abacı; “Hamburg'daki öğrencilerin neredeyse yarısı, evde Almanca dışında en az bir başka dil konuşuyor. Bu nedenle, Hamburg okulların iyi ve geniş bir dil öğrenme kaynağı sunması önemlidir. Okullardaki teklifler ilgili talebe dayanmaktadır. Bu nedenle, Türkçe öğretiminin artmasına ek olarak, en büyük dil grubunda, bu dil grubunun 2015'ten bu yana önemli ölçüde artmasından sonra teklifin Arapçaya da yansıdığı doğrudur. Okul kurulunun sunduğu çok sayıda teklif nedeniyle, anadili eğitiminin kalitesi sağlanır. Bu kalite burada Hamburg'da sosyalleşmiş ve eğitilmiş öğretmenler tarafından garanti edilmektedir” dedi.

Anadili doğru öğrenmeliler

Anadili iyi bilen öğrencilerin başka dilleri daha iyi öğrendiğinin altını çizen Abacı, “Öğretmenlere içtenlikle teşekkür etmek istiyorum. Okul manzaramızın ve toplumumuzun olumlu tasarımına büyük katkıda bulunuyorlar. Öğretim, öğrencilerin ana dillerini doğru öğrenmelerine yardımcı olur, böylece genel dil becerilerini güçlendirir ve geliştirir"dedi. Hamburg'da geleneksel dil öğretimi üç farklı biçimde sunulmaktadır. Öğrenciler bunu gönüllü fazladan bir ders olarak, ikinci veya üçüncü bir yabancı dil olarak veya iki dilli bir öğretim teklifi olarak alabilirler.

Emine SONUGÜR