Süheyla Kaplan- Hamburg

  

Eimsbüttel semtinde Haus des Sports salonunda düzenlenen ve moderatörlüğünü Yeşiller Partisi Milletvekili Filiz Demirel ile Özgül Kocanın gerçekleştirdiği etkinlikte, Derneğin Başkanı Ali Haydar Oral bir açılış konuşması yaptı.

 

Yol Tvnin canlı gerçekletirdiği programda bir konuşma yapan Demirel,  çifte vatandaşlık, göçmenlere yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkının tanınması ve adil eğitim gibi konulara değindi.

 

Türkiyede açıklanan demokrasi paketini de eleştiren Demirel, ‘’ Üç harf eklendi diye demokratik açılım olmaz. Kürtçe dili neden devlet okullarında da okutulmuyor? Aleviler bu paket dışında bırakılmıştır, hala cemevleri ibadet yeri sayılmamakta. Basın susturulmuştur, insanların barış içinde yaşadığı bir Türkiye istiyoruz dedi.

 

Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir, Suriye ve Rojawada yaşanan olaylara değinerek, Rojawada yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini  hatırlatarak, onlara yardım eli uzatılması gerektiğini söyledi.

 

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Ali Rıza Şimşek ise, Almanyada faaliyet gösteren sivil toplum derneklerinin uyumda önemine değindi.

 

Türkiyedeki gelişmeleri de değerlendiren Şimşek, Kürt,Türk aydınlarının susturulduğunu, cezaevlerine gönderildiğine işaret ederek,  Türkiyenin demokrasi yolunda daha fazla adımlar atması gerektiğini kaydetti.

 

Şimşek daha sonra Hamburgda SPD yönetimindeki iktidar hükümetinin Hamburgda Aleviler ve İslami kuruluşlar arasında imzalanan devlet anlaşması,  üniversite harç kredilerinin kaldırılması, kreşlere uygulanan zammın  geri alınması gibi politikalara değindi.

 

Konuşmaların ardından sanatçılar Fırat Imirza, Rezan Rezdar ve Hüseyin Boğa sevilen eserleri seslendirdi.

 

Etkinlikte, avukatlar Mahmut Erdem, Süphan Özseçilmiş, Cengiz Barskanmaz, Arzu Erdoğan, Yeşiller Partisi Belediye Meclis Üyeleri Yusuf Uzundağ, Bayram İnan, CHP Hamburg yönetim kurulu üyeleri Murat Arslan, Sibel Gazi Tabel, Hamburg El Ele Derneği Başkanı Ali Akdemiri  yanı sıra, Türkiye'den tarih öğretmeni Karakoçanlı Ali Memişoğlu ve çok sayıda davetli hazır bulundu.