Oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren sıfatıyla veya herhangi bir meslek ya da sanatı icra ederek en az 1095 gün süre ile yabancı ülkede bulunanlar dövizle askerlik düzenlemesinden faydalanabiliyorlar. Ancak bunun için askerlik yükümlüsünün 6 bin Euro ödemesi gerekiyor. Mektupta, Avrupa'da yaşayan Türkiye kökenlilerin maddi durumlarının gün geçtikçe kötüleştiğini ileri süren DİDF, bu para talep edilmeden yurtdışında yaşayan herkesin askerlikten muaf tutulmasını istedi.

“ALMANYA'DA YAŞAM KOŞULLARI DEĞİŞTİ”

Köln İşçi Derneği Başkanı Zeynep Sefariye Ekşi, mektubu Başbakan Davutoğlu'na bir ay önce gönderdiklerini ancak şimdiye kadar cevap alamadıklarını söyledi. Bu konuda uzun soluklu bir kampanya yürüteceklerini belirten Zeynep Sefariye Ekşi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye'de bedelli askerlik sorunu tartışılırken dövizle askerlik konusunun da ele alınmasını istedik, ama olmadı. Önümüzdeki yıl Türkiye'de genel seçimler var; politikacıların hepsi oy istemek için buraya gelecek. Oy isteyenler biraz da vatandaşın derdini, talebini sormalı. Mektubumuzu diğer siyasi partilere de göndereceğiz. Daha sonra tüm partilerin bu konudaki tutumlarını kamuoyu ile paylaşacağız. Almanya'da son dönemlerde 'çalışmaya rağmen yoksulluk' diye bir kavram söz konusu. Çalıştığı halde bin Euro'nun üzerinde para kazanan genç hemen hemen hiç yoktur. İnsanlar aç kalmıyor ama normal bir yaşam sürdürmenin standartları Almanya'da çoktan değişti. 6 bin Euro burada yaşayan insanlar için büyük bir miktar.”

“İŞSİZ ÇOK, ÇALIŞANLAR ANCAK KARNINI DOYURUYOR”

Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarının askerlikten muaf tutulmasını isteyen, Suat Topçu, “Tanıdığım bir çok insan bu parayı ödeyemediği için Türkiye'ye gidemiyor. Zaten Avrupa'da da işsizlik yoğun. Çalışanlar ise ancak karnını doyurabiliyor. Burada insanlar evlenemiyor, ev kuramıyor, dertleri askerlik değil. Özellikle benim gibi sonradan Avrupa'ya gelenlerin sağlam bir işi bile yok. Diplomalarımız tanınmadığı için ne iş bulursak yapıyoruz” diye konuştu.

“ALMAN VATANDAŞI OLDUM”

Dövizle askerlik bedelini ödememek için Alman vatandaşlığına geçen Mehmet Perişan ise, “Bir sürü ülkenin insanı yurtdışında yaşadığı için askerlikten muaf. Türkiye vatandaşları da muaf olmalı. Diyelim biri burada doğmuş, büyümüş Türkiye ile bağı az. Bunun zorla parası elinden alınmış oluyor” dedi.