23 Ekim 2011'deki 7.2 ve 9 Kasım 2011'deki 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bir anda hayalet kente dönen Van, son yılların en temiz havasına sahip oldu. Deprem sonrası kurulan çadırkentler ve konteynerlerde elektrikle ısınıp, ihtiyaçların elektrikle giderilmesi havadaki kükürt ve partikül oranlarını en düşük seviyeye indirdi. 2005 yılından bu yana otomatik olarak ölçüm yapan cihazlar 2011 Ekim ayından itibaren metreküpe düşen kükürt ve partikül oranlarını en düşük seviyede ölçü. Tehlike sınırı olan 300 ile 400 mikrogram sınırı bu dönem içinde hiç aşılmadı.

2006 yılında yapılan ilk ölçümde Partikül oranı metreküpte 92 mikrogram, kükürt oranı ise 142 olarak ölçülürken, depremden bu yana ortalama partikül 28, kükürt oranı is 65 olarak ölçüldü.

'DEPREM VAN'IN HAVASINI TEMİZLEDİ'

Çevre ve Şehircilik Müdür Yardımcısı Cengiz Adıgüzel, deprem nedeniyle Van'ın en temiz havasını soluduğunu söyledi. Adıgüzel, çok ince ölçümler yapıldığını belirterek şöyle dedi:

"Bizim ölçüm yaptığımız kış dönemi Ekim ile Mart ayları arasıdır. Van'daki hava kirliliğininin nedeni de kış aylarındaki ısınmadan kaynaklanıyor. Çünkü ısınmanın büyük bir kısmı kömürle oluyor. Ancak bu yıl deprem sonrası Van'da yaşanan göç, binalarda ısınmanın olmaması, çadır ve konteynerlerde elektrikle ısınmanın sağlanması havanın kirlenmemesine en büyük etken oldu. Yani deprem Van'ın havasını temizledi diyebiliriz."

GÜNLÜK 1 MİLYON LİRA ELEKTRİK PARASI

Bu arada Van'daki 29 konteyner kenti oluşturan 28 bin 500 konteynerde yaşayan yaklaşık 150 bin depremzede için AFAD'ın TEDAŞ'a günlük 1 milyon TL elektrik bedeli ödediği belirtildi. Depremin üzerinden geçen 171 günde AFAD'ın, TEDAŞ'a 171 milyon TL elektrik parası ödediği kaydedildi.



OB,MÇ(FE/COŞ)