Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97'nci yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü törenleri, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasıyla başladı. Törenler, 18 Mart Stadyumu'nda devam etti. Buradaki törene, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, CHP Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, AK Parti ve CHP'li milletvekilleri, askerler, kurum amirleri, gaziler, yakınları, öğrenciler ve çok sayıda kişi katıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları bu yılki törenlere katılmadı. 15 bin kişilik stadyumdaki tribünlerin, tamamen dolduğu görüldü. Çanakkale Savaşları'na katılan yabancı ülkelerin askeri temsilcilerinin de hazır bulunduğu törende, her yıl gösterileriyle coşku katan Mehteran Bölüğü ise yerini almadı.

ALTIN MADALYA TÜRK BAYRAĞINA TAKILDI

Törende, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan tarafından, 1994 yılında TBMM tarafından çıkarılan 3 bin 972 sayılı Kanun ile 253 bin şehit anısına Çanakkale'ye verilen ve üzerinde 'Çanakkale Geçilmez' yazan altın madalya, Türk bayrağına takıldı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı eşliğinde altın madalyanın takıldığı Türk bayrağı, göndere toka edildi. Vali, Boğaz Komutanı ve Belediye Başkanı, birlikte askeri araca binerek öğrencilerin, askerleri ve halkı selamladı.

KABİL'DEKİ ASKERLERLE TÜRK YILDIZI ŞEHİDİNE TAZİYE

Günün anlam ve önemini belirten şiirin okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, törene gönderdiği mesajı, tribündeki vatandaşlar tarafından alkışlandı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in mesajının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı tribünlerdeki küçük bazı gruplar tarafından ıslıklandı, bazı tribünlerden ise 'Recep Tayyip Erdoğan' sloganı yükseldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da mesajı alkışlandı.

Mesajlarda, özellikle Çanakkale kahramanlarının yanı sıra Afganistan'da düşen helikopterde şehit olan Türk askerleri ile Konya'da düşen Türk yıldızının şehit pilotu için de taziyede bulunuldu.

BAŞKAN, DİKTATÖR REJİMLERE DEĞİNDİ

Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, konuşmasında katılanlara teşekkürlerini sunarken, Çanakkale Deniz Zaferi'yle destan yazıldığını dile getirdi. Libya, Mısır ve Tunus'taki olaylara da değinen Başkan Gökhan, "Halk ayaklanmaları, diktatörleri koltuklarından etmiştir. Kimse sonsuza destek susmaz ve susamaz. Daha iyi bir yaşam, laik ve demokratik düzen için ayaklanan halkların mücadelesi, Atatürk'ün önemini değerini bir kez daha gösteriyor. Daha çağdaş ve ileri bir demokrasi mücadelemiz hiç bitmemelidir" diye konuştu. Afganistan'daki şehit askerler için de taziyede bulunan Gökhan'ın ardından söz alan Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan da bir konuşma yaptı.

SOYKIRIMLA SUÇLAYANLARA EN GÜZEL ÖRNEK

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, "Bizleri soykırımla suçlayanlara en güzel örnek bu destandır. Bölgesel barış bu topraklarda ekilmiştir. Kendimizi yenilemeli, savaşarak değil anlaşarak konuşarak birbirimizi anlayabilmeliyiz" dedi

BÜLENT ARINÇ'TAN 'KARDEŞLİK' VURGUSU

Vali Tuna'nın ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, tribünlerden yükselen, 'Recep Tayyip Erdoğan' sloganları arasında kürsüye geldi. İşitme engelliler için de konuşması kürsüden işaret diliyle anlatılan Arınç, "Sözlerime iki gün önce Afganistan'da görev yaparken helikopter kazasında şehit düşen askerlerimizi anarak başlamak istiyorum. Şehitlerimize rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum. Bugünü ülkemizin her köşesinde büyük coşkuyla kutlarken, başta Atatürk olmak üzere ölümsüz kahramanlarımızı ve şehitlerimizi saygıyla anıyorum" di. "Bu önemli savaşın tarihimizde ayrı bir yeri var" diyen Arınç, şöyle devam etti:

"Mehmet Akif Ersoy'un, 'Şu boğaz harbi nedir var mı ki dünyada eşi' mısralarıyla dile getirdiği bu zafer, tarihimize silinmez harflerle yazılan en parlak zaferlerden biridir. İtilaf devletleri, o dönemde yıpranmış milletimizin duruşu karşısında perişan olmuşlardır. Her savaş gibi arkasında kan, gözyaşı ve ölüm bırakmıştır. 200 bini geçen şehitlerimiz arasında binlerce aydın bulunmaktadır. Bu ölümlerin olumsuz etkileri fazlasıyla hissedilmiştir. Burada verilen mücadele, kahraman milletimizin yüksek ruh ve sarsılmaz inancıyla verdiği var oluş öyküsüdür. Bu zafer, vatan, bayrak, din ve devlet için canını feda eden şehitlerimizin destanıdır, kahramanlık örneğidir. Halkımızın metanet ve gücünün göstergesidir. Sadece dünya tarihinde değil Türk savaş sanatının uygulanış tarzı, kahramanlar ve askeri dehaların meydanlarda tezahürü bakımından da benzeri yoktur. Her türlü modern silahlardan yoksun Anadolu insanı, dönemin en donanımlı ordularına karşı birlik beraberlik içinde savaşmış, unutulmaz şanlı bir tarih yazmışlardır. Bu zafer, milletimiz yanında istiklal, bağımsızlık mücadelesi veren diğer milletler için de sembol ve ilham kaynağıdır. Ecdadımız, dört bir yanı işgal edenlere İstiklal Savaşı'nda da bu ruhu göstermişlerdir. Bizlere öğrettiği en büyük ders, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygusunun elde edemeyeceği hiçbir şey olmayacağıdır. Bizi tek bir millet yapan, ortak idealde birleştiren Çanakkale ruhunu iyi anlamak en büyük sorumluluğumuzdur. Türkiye'nin en büyük güvencesi bu ruh ve şuurdur. Bu zafere büyük önem veriyoruz. Herkesin de şanlı tarihi idrak etmesini, manevi havayı solumasını diliyoruz. Hükümet olarak zaferin, bu törenlerden ibaret olmaması için çok proje ürettik. Bölgeyi 2 milyon kişi ziyaret ediyor. Yapılan yerler takdir görüyor. Gelecek kuşaklarımızın tarih şuuruna sahip olması için Seddülbahir, Alçıtepe bölgesinde gençlik kampı kurduk. Bütün bu projelerle birlikte Çanakkale ve Gelibolu yarımadası doğal park ve tarih coğrafyası haline geldi. Bugünü de yaşayan bir milli park haline getirdik. Dev projemiz de hazır. 8 bin 616 metrekare büyüklüğünde simülasyon merkezimiz 61 milyon liraya mal oldu. O dönemde yaşananları canlandırmalarla ekrana taşıyacak olan bu merkez, adeta o günlere götürecek. Başta, bize bu cennet vatanı emanet eden Cumhuriyetimizin kurucusu aynı zamanda muzaffer komutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyorum."

Arınç'ın konuşmasının ardından 50 dansçı, 10 ayrı yörenin halk oyunlarını tribünlerdekilerin alkışları arasında sundu. Stadyumda son olarak tören geçişi yapıldı.

VALİLİK'TE DE YATIRIM VURGUSU

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, stadyumdaki törenlerden önce Çanakkale Valisi Gügör Azim Tuna'yı, beraberindeki bakanlarla birlikte makamında ziyaret etti. Vali Tuna tarafından kendisine Ayvacık halısı, plaket ve mecmua hediye edilen Arınç, "Bugün 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97'nci yıldönümünü coşkuyla kutluyoruz. Bugünü kutlamak üzere Başbakanımızın talimatıyla Çanakkale'ye geldik. Başbakanımızın selam ve sevgilerini iletiyorum. Sayın Başbakan, 9 yıldır bizzat katıldığı bu törenlere bildiğiniz sebeplerle gelemedi. Beni ve bakanlarımızı görevlendirdi. Biz hükümet olarak sadece bugünü bir gün de kutlamayı değil Çanakkale'yi imar etmeyi de düşündük. 120 milyon civarında harcamayla şehitlik başta olmak üzere imar ve yeniden düzenlemeler yaptık. 61 milyon liraya mal olan simülasyon merkezi de en güzel örneği. 200 milyondan daha fazla yatırımla sadece törenlerle, konuşmalarla kutlama yapmak yerine buradaki kahramanlığın yaşatılması için de böyle yatırımlar yapılmıştır. Başbakanımız, bu yatırımları takip etmek üzere bizleri ve bakanları görevlendirdi. Herkes kendi alanlarıyla ilgili çalışmalarını yürütüyorlar. Her yıl milyonlarca insanın ziyaret ettiği bu güzelliğin çocuklarımıza miras olmasını temenni ediyorum" dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, daha sonra kutlamalar için kente gelen Azerbaycan heyetiyle bir araya geldi. Çanakkale Deniz Zaferi'nde şehit olan Azerbaycanlılar'ın listesini Arınç'a takdim eden heyet, üzerinde Türk Cumhuriyetlerinin bayraklarının bulunduğu vazoları da hediye etti.

Turaç TOP- Turan GÜLTEKİN- Burak GEZEN/ÇANAKKALE,