Bursa Yenişehir Havaalanını yeniden canlandırmak için Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ortak Girişim Grubu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) işbirliği ile hazırlanan Bursa Havayolu projesi Çelik Palas Otel’de yapılan toplantı ile Bursalı işadamlarına tanıtıldı. 600 kişilik salona yaklaşık 100 işadamının katılması ise Arap işadamlarının ortaklığı ile gerçekleşecek proje için BTSO Başkanı Celal Sönmez’in yaptığı ‘Yüzde 51 hisseyi bizim olsun’ çağrının dikkate alınmadığını görüntüsü verdi.

“HERKES TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYDU”

Tanıtım toplantısının basına açık kısmında konuşan Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa’da bulunan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’a projeden söz ettiğini ve olumlu tepkiler aldığını belirterek, yaklaşık 200 ülke ile ticaret yapan Bursalı işadamlarının projeye sahip çıkması gerektiğini söyledi. Bursa’nın 2013’te Arap turizminin başkenti olacağını hatırlatan Harput, yatırımın tam zamanında gerçekleştiğini ifade etti. İlk etapta 300 milyon dolarlık yatırımla 5 uçağın alınacağını aktaran Harput, “Proje hiçbir işadamının değil. Herkesin taşın altına eline koyduğu bir proje. Bu projenin başarısız olması mümkün değil. Bu proje sizler sahip çıkarsanız yürüyecek. Daha sonra Bursa’nın tümüne açacağımız bir proje olacak” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, Bursa’nın İstanbul’un gölgesinde kalmaması için bu projenin gerekli olduğunu kaydetti.

“BURSA 12 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPMALI”

BTSO Başkanı Celal Sönmez ise, projenin sorunsuz başlaması için 30 milyon dolarlık sermayenin yeterli olacağını dile getirerek, yatırımın yüzde 10’unu Valilik ve Büyükşehir Belediyesi’nin üstleneceğini vurguladı. Bursalı işadamlarına 12 milyon dolarlık bir pay kaldığına dikkat çeken Başkan Sönmez, “30 milyon dolar maksimum miktar. Kamu bu hisselerin yüzde 10’una talip olsa 3 milyon dolar verecek. Gönlümden geçen en az yüzde 51’inin Bursa’ya ait olması. Yoksa Arap sermayesi kendilerine ne kalacak olsa da yüzde 80’ine de sahip olabilir. En az yüzde 51’i bizim olacaksa 12 milyon dolar yatırım Bursa’ya kalıyor. Bunu Bursa şehri karşılar. Seferler Bursa-Trabzon-Van-Gaziantep- Antalya-Erzurum gibi uzak şehirlere yapılacak. Projenin başarısız olması çok düşük bir ihtimal” diye konuştu.

“SONRA SAĞDA SOLDA AĞLAMAYALIM”

Bursa Ortak Girişim Grubu adına konuşan MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Hasan Çepni de, toplantıya sadece belirledikleri işadamlarını çağırdıklarını belirterek, salonda bazı masaların boş olmasının nedeninin yurtdışında görüşmeleri bulunan işadamlarının katılamaması olduğunu söyledi.

Katılamayan işadamlarının da kendilerini destek verdiğinin altını çizen Çepni, “2 yıldır bu proje üzerinde çalışıyoruz. Uzmanlarla enine boyuna tartışıp fizibilite yaptık, ayağı yere basan bir proje. Türk Havayolları 2012’de yüzde 19’luk bir artışla 25 milyon yolcu taşıdı. Havayolu çağımızın en önemli ulaşım aracı. Önümüzdeki 20 yıl içinde 25 bin adet tek koridorlu uçaklara ihtiyaç olacak. Bu proje Bursa’nın projesi olsun. Sonra sağda solda ağlamayalım” dedi.