Okulun Motorlu Araçlar Teknolojileri alan şefi öğretmeni Tahsin Pakgül ve 12’nci sınıf öğrencileri 18 yaşındaki Mehmet Onur ve Mert Tekin, geçen aralık ayında otomobillerin çalınmasını engelleyen bir sistem geliştirmek için çalışmalara başladı. Ekip, yaklaşık 5 ay süren çalışmanın ardından test için bir otomobile gizli bir düğme taktı ve sistemin çalışıp çalışmadığını kontrol etti. Ekip, sistem çalışınca da Hükümet Meydanı'nda halka sergiledi. Otomatik olarak devreye girerek otomobilin çalışmasını engelleyen sistemin düğmesinin yerini bilmeyen, kontağı çevirse bile aracı çalıştıramıyor. 

Malkara Hüsniye Hanım Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Motorlu Araçlar Teknolojileri alan şefi öğretmeni Tahsin Pakgül, bu sistemin kendilerine 150 liraya mal olduğunu belirtti. Pakgül, "İlk olarak beyni oluşturduk. Daha sonra kontrol sisteminin denemelerini yaptık. Elektronik devre elemanlarını faaliyete geçirdik. Yaptığımız sistemde biyot, kondansatör, zaman roleleri kullandık. Daha sonra kapı tetiklemeleri, kontak anahtarı ve kumandaları geliştirdik. Sistem, ithal bir düğmeden oluşuyor. Bu düğme dokunmatik bir düğme. Sistemi devre dışı bırakan bir düğme. Aracın çalışmasına müsaade etmiyor. Bu düğmeyi aracınızın gizli bir bölümüne veya istediğiniz bir yerine monte ediyorsunuz. Sistem 15 saniye içerisinde otomatik olarak devreye giriyor ve araç kapılarını da kapatıyor. Aracın çalışmasına müsaade etmiyor" dedi.

Tahsin Pakgül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gizli güvenlik sistemi (otomatik gizli kontak) sistemi monte edilen araç, kontak anahtarı araç üzerinde sürücü tarafından bırakıldığında veya unutulduğunda veya bir türlü anahtar çalındığında kötü niyetli kişileri engellemek için yapılan bir sistemdir. Aracı sürücü arabayı durdurup terk ettiğinde sistem 15 saniye içerisinde otomatik olarak devreye giriyor ve araç kapılarını kapatıyor. Bu sistem sayesinde aracı yalnızca araç sahibi çalıştırabilecektir. Paten başvurusunda henüz bulunmadık. Ancak yakın zamanda başvurumuzu yapacağız."



MY(LK/BT)