Türkiye'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine geçiş kapısı olan Suriye'de yaşanan olayların, ekonomik ilişkileri ve bölgeye yapılan ihracatı olumsuz etkilemesi hükümeti harekete geçirdi. Suriye sınırında TIR'ların geçişlerinde sorunlarla karşılaşılması ve zorluklar yaşanması, alternatif güzergahlar üzerinde Ekonomi Bakanlığı'nca bir süre önce başlatılan çalışmalar sonuçlandı. Uzun süren görüşmeler sonucunda, Mısır Ulaştırma Bakanı Galal Mostafa Said ile birlikte 'Türkiye Cumhuriyeti ile Mısır Arap Cumhuriyeti Arasında Ro-Ro ve Karayolu Transit Taşımacılığına İlişkin İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı'nın imzalanmasıyla Mersin'den Ro-Ro seferi başladı. Mersin-Port Said Limanları arasında yapılacak olan ilk seferin startını veren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Bugün Ro-Ro'da deniz otobanının yolunu açtık, ihracatçımızı yolda bırakmayız" dedi.

Haftada iki gün karşılıklı yapılacak Ro-Ro seferlerinin başlaması nedeniyle Mersin Uluslararası Liman İşletmesi'nde (MIP) düzenlenen törene Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Erol Ertan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, MIP Yönetim Kurulu Üyesi Süha Güçsav, PSA Ceosu Lim Chen Chuan, MIP Genel Müdürü John Phillips, Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Tat ile çok sayıda bürokrat ve ilgililer katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende ilk konuşmayı TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi yaptı. Büyükekşi, Avrupa'da yaşanan kriz nedeniyle ihracat hedefinden şaşmamak için komşu ülkelere yöneldiklerini belirterek, "Bakanımız büyük destek verdi. Bizleri yanına alarak bu ülkelere götürdü. Biz bir taraftan mal satmaya çalışırken, son aylarda Suriye'de çıkan krizle ürünümüzü ülkelere zamanında gönderememe tehlikesiyle karşı karşıya kaldık. İhracatçı bizi aradı, biz de bakana durumu ilettik ve bakanımız imdadımıza yetişti. En büyük ihracatçı ülkelerden Katar, Kuveyt, Mısır gibi ülkelere ulaşımın yolunu bugün yapacağımız törenle birlikte Türkiye'yi hem bu ülkelere hem Kuzey Afrika ülkelerine, hem de Sahra Altı Afrika ülkelerine karayoluyla bağlamış olacağız. Bugünü Türk İhracatı adına önemsiyoruz" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'yi 2023'e hazırladıklarını belirterek, "500 milyar dolar mal ihracatı olan, 150 milyar dolar hizmet ihracatı olan, toplam 1.3 milyar dolarlık kişi başı geliri 25 bin doları geçen ve 2 trilyona yakın milli geliri olan Türkiye'yi strateji haritamıza aldık. Bundan 10 yıl öncesine kadar 10 dakika sonramızı göremediğimiz bir dönemdeydik. Bugün Türkiye 12 yıl sonrasını hedefleyen programlayan stratejisini ortaya koydu. Bu hedefe ulaşmak için Türk özel sektörüyle birlikte yapacağız. Artık Türkiye'de Devlet basma, şarap kibrit üretmiyor. Alan özel sektöre bırakılmıştır. 2011'de bahsettiğim önemli ekonomik performansa sahipse temel neden siyasi istikrar, ikincisi ekonomik istikrar, üçüncüsü Türkiye'ye duyulan güven ama bunu gerçekleştiren Türk özel sektörüdür. Bu başarının emekçileri olan özel sektöre alkış istiyorum" diye konuştu.

GÖREVİMİZ ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ AÇMAK

Bakan Çağlayan konuşmasına şöyle devam etti: "Hükümet olarak görevimiz özel sektörün yolunu açmak. Önündeki tüm engelleri temizlemek ve en iyi şekilde rekabet edebileceği alanları oluşturmak. Bugün bunun için buradayız. İhracatçının önü bir şekilde tıkansa da hükümet olmanın ve Ekonomi Bakanlığı'nın temel görevini, temel işlevini yapmak için buradayız. Suriye gelişmelerini biliyorsunuz. Biz Suriye halkının refahı, huzuru ve öldürülmemesi için tavır koyan bir devletiz. Üzerinden 11 ülkeye ihracat yaptığımız Suriye, Türk özel sektörünün kendi ülkesinden geçişine çeşitli engeller getirdiği gibi, can güvenliğini de sağlayamaz hale geldi. Biz vatandaşımızın bir damla kanını dünyanın hiçbir nimetine değişmeyiz. İhracatçımızın, nakliyecimizin ürünlerinin zamanında yerine ulaşması bizim temel görev ve sorumluluğumuz. Irak’ta da yaptığımız çalışmalarla Irak'a Ürdün ve Suriye'ye sevkıyat yapamadık. Habur kapısı son derece yoğun. Günde bin 800 araç geçen Habur bu yükü taşımıyor. Biz ne yaptık? Suriye olayları başladığından itibaren süratle kendimize alternatif yollar aradık. İhracatçımızın ürünlerini ulaştırma mecburiyetimiz var. Devlet, hükümet olarak bu alanları aşma mecburiyetimiz var. Bugün Ro-Ro'da deniz otobanının yolunu açacak. Bürokratlarımız 4 kez Mısır'a gidip görüşmelerde bulundular. Mısır Ulaştırma Bakanı ile sürekli görüştük. Teklifleri Bakanlar Kurulu kabinesinden geçirip, pazartesi anlaşmamızı yaptık. Şimdi de bu anlaşmanın gereği olarak Türkiye'nin en önemli ve eski limanlarından biri olan Mersin Limanı'nı Türkiye'nin ticaret merkezi yapma yolunda adım atıyoruz. Bu Ro-Ro'yu gönderince karşı tarafta Port Said'de ulaştırma bakanı karşılayacak. Bir taraftan Port Said sonra İskenderiye ile devam edeceğiz. Tüm ihraç ürünlerimiz Suudi Arabistan’a ulaşacak. İhracatçımızı yolda bırakmayız. Yolda bırakanlara da eyvallahımız olmaz. Bizim açımızdan son derece önemli olacak bu sefer. Mısır'la komşu olmamızı sağlayacak. Ro-Ro seferleriyle Türkiye-Mısır birbirine komşu sınırı olan iki ülke gibi olacak. Mısır üzerinden Kızıldeniz'i aşarak, tüm Ortadoğu'yu aşacağız."

TÜRKİYE'NİN STRATEJİK PROJESİDİR

Bakan Çağlayan Ro-Ro seferinin Mısır üzerinden yapılmasının önemine işaret ederek "Böylece alttaki coğrafyaya, Mısır'dan Kafkasya'ya Rusya ve Avrupa'ya en kolay ulaşma yolunu bulacak. Bugün yapılan tören son derece önemli. Proje Türkiye’nin stratejik bir projesidir. Mersin'in stratejik bir projesidir. Mersin'den yüklenen kamyonların tırların ÖTV'siz, KDV'siz alımını sağlamayla başlayan stratejinin devamıdır. Mersin'in, Akdeniz'in Türkiye için olan önemini bir kez daha ifade etmek istiyorum. Dünyada 400 milyar dolar deniz yoluyla yapılan ticaretten gelir elde ediliyor. Ticaretin yüzde 80'inden fazlası deniz yoluyla yapılıyor. Ülkemiz de yaptığı ticarette yüzde 55 seviyesinde olan ihracat ve ithalattaki denizyolu taşımacılığının artırılmasına kararlıyız. Mersin'i tanınmayacak kadar değiştirip, işsiz kardeşimize iş imkanı sağlayacak tüm projeleri bir, bir gerçekleştiriyoruz. Kısa sürede havaalanının da temelini atacağız. Proje anlaşmamız imzalandı. Vaat ettiğimiz her ne proje varsa hepsi yapılacak. Mersin Türkiye'de bir turizm şehri, bir ticaret, kültür şehri olma vasfına fazlasıyla kavuşacak. Yeni bir teşvik sistemi yaptık. Dünyanın en iddialı teşvik sistemi. Türkiye'ye yurt dışından milyarlarca dolarlık yabancı sermaye gelecek. Yatırım için gelecek. Turizm geliri sağlayacak yerlere de ayrı bir önem verdik. Turizm Bakanlığı'nca tespit edilip, Bakanlar Kurulu'nun onayladığı 28 kültür bölgesi var. Mersinimiz de bu toplam 28 içinde Kazanlı-Seyhan ve Karboağazı projesiyle 5'nci bölge desteklerden alacağı desteklerle önemli bir turizm ve ticaret merkezi haline gelecek. Esnafın tüccarın sanayicinin üretimiyle birlikte göreceğiz. Mersin değil Türkiye'nin Akdeniz'in, dünyanın önemli merkezlerinden biri olacak."

Bakan Çağlayan daha sonra konuklarla birlikte ilk Ro-Ro seferine yapacak olan Anna Marine gemisinin kurdelesini kesti. Daha sonra gemiye çıkarak inceleme yapan bakan Çağlayan, kaptan köşküne çıktı. Burada, kaptana ilk sefer nedeniyle plaket ve çiçek verdi. Kaptan ise bakana bir dürbün hediye etti. Bakan Çağlayan dümene geçip gemi personeli ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. Bakan Çağlayan restoran bölümünde ise masalara konulan meyve yerken, gazetecilere lokum ikramında bulundu.

LİSELİ GENCİN PROTEZ SEVİNCİ

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mersin'de, geçen yıl tren kazasında iki ayağı ve sol eli kopan Rıdvan Paça (18) ile bir araya geldi. Bakan Çağlayan, Mersin Limanı'nda MIP firması önünde kendisini çiçeklerle karşılayan Paça ve ailesiyle bir süre görüştü. Bakan Çağlayan, 22 Mart 2011'de Tarsus'ta tren kazası geçiren Rıdvan Paça'nın kendisinden protez takılması talebinde bulunduğunu belirterek, "Devlet olarak yapamazsak bile hayırsever kanalıyla protez taktıracağımızı söylemiştim. Sağolsun, Tarsus Kazanlı Turizm Bölgesi'nde yatırım yapan firmaların sahiplerinden Tarık Pekkan arkadaşımız masrafları üstlendi. Bir yıldır yürüyemeyen genç kardeşimiz şimdi yürüyor ve sol elini de kullanabiliyor" dedi.

Bakan Çağlayan, Rıdvan Paça'nın annesi Fatma Paça'nın oğluna iş istemesi üzerine, gence engelli kadrosundan iş bulacakları sözünü verdi. Rıdvan Paça'nın ilköğretim okulu 4'ncü sınıfta okuyan kız kardeşi Didem Paça'ya da üniversiteyi bitirinceye kadar tüm okul masraflarını karşılayacağı sözünü veren Bakan Çağlayan'a, Paça ailesi teşekkürlerini sundu. Anne Fatma ve baba Adil Paça, "Allah sayın Bakanımız Zafer Çağlayan ve hayırsever iş adamı Tarık Pekkan'dan razı olsun. 38 bin avroluk protez masrafını karşıladı. Kendilerine şükran borçluyuz" diye konuştu. 



AŞ,ME (AŞ/SÜ/RT)